Ungaria poartă discuţii despre posibilitatea achiziţionării unor vaccinuri împotriva coronavirusului atât cu China şi cu Rusia, cât şi cu Israelul, a declarat ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, luni, într-o postare publicată pe Facebook.

Péter Szijjártó a precizat că ”peste tot în lume, cifrele legate de coronavirus devin din ce în ce mai alarmante. Deşi, deocamdată, în ceea ce priveşte pandemia, avem mai multe semne de întrebare decât răspunsuri sigure, într-un aspect există consens în întreaga lume ştiinţifică: rezolvarea acestei probleme o poate reprezenta vaccinarea”.

”Am convenit să păstrăm un contact permanent”

În mai multe părţi ale lumii sunt cercetări în curs de desfăşurare, iar în prezent acestea se află în diferite faze. Rusia şi China se află, deja, în cea de-a treia fază de testare, astfel că este posibil ca în câteva săptămâni sau luni să poată fi posibilă achiziţionarea de vaccinuri din aceste ţări.

”Am început consultările necesare în acest sens; vineri şi astăzi am vorbit prin telefon cu ministrul rus al industriei şi comerţului, Denis Manturov, respectiv cu ministrul rus al sănătăţii, Mihail Murasko, cu care am convenit să păstrăm un contact permanent pentru a clarifica problemele legate de rezultatele testelor, procedurile de obţinere a licenţelor şi utilizarea pe scară largă, în domeniul sanitar”, a spus şeful diplomaţiei ungare.

Ministrul a adăugat totodată că s-a luat legătura şi cu autorităţile israeliene, deoarece şi în Israel se fac cercetări pentru dezvoltarea unui vaccin.

Ungaria şi-a închis frontierele

În context, Ungaria şi-a închis frontierele de la 1 septembrie pentru cetăţenii străini, invocând o creștere a numărului de infecții.

Ulterior a anunțat excepţii pentru turiştii din Cehia, Slovacia şi Polonia. Accesul este permis numai celor care au fost testaţi recent, putând dovedi astfel că nu sunt purtători de coronavirus.

Măsura a fost criticată de Comisia Europeană, care a atenţionat guvernul de la Budapesta în legătură cu orice discriminare bazată pe naţionalitate şi subliniat la importanţa ”integrităţii Spaţiului Schengen”.