Cea mai mare criptomonedă, Bitcoin, a scăzut cu aproximativ trei sferturi, faţă de vârful de 69.000 de dolari atins în noiembrie anul trecut. Valoarea de piaţă a celor aproximativ 22.000 de criptomonede este acum la mai puţin de o treime din vârful de 3.000 de miliarde de dolari din noiembrie 2021, iar multe dintre ele sunt deja considerate ”în moarte clinică”.

Cu toate acestea, criptografia și blockchain-urile vor continua să fie părți integrante ale setului de instrumente economice moderne, potrivit unei analize publicate de Forumul Economic Mondial.

Milioane de consumatori și întreprinderi au pierdut bani și, poate, cel mai grav pentru o industrie și o tehnologie în curs de dezvoltare, au pierdut încrederea în promisiunea cripto-finanțării, care trebuia să fie o corecție la multe dintre neregulile care au generat criza financiară din 2008.

Mai au viitor criptomonedele?

Pentru fanii crypto îndârjiți (și unii crypto-anarhiști), 2022 nu a fost doar o altă „iarnă criptografică”, ci mai mult o ”epocă de gheață”. Împreună cu pierderea încrederii, a valorii economice și a unor proiecte eșuate, se pare că epoca speculațiilor crypto va rămâne oarecum ”înghețată” și în acest an. Așa cum a fost nevoie de bula dot-com, care a izbucnit la începutul anilor 2000 pentru a preda viitorul internetului unor companii, modele de afaceri mai durabile, poate că și 2022 a marcat o predare a tehnologiei crypto și a infrastructurii blockchain în mâini mai stabile.

Adoptarea tehnologiei crypto este inevitabilă

În timp ce cea mai faimoasă schimbare a politicii față de crypto și blockchain aparține JPMorgan, aceasta nu mai e singura instituție financiară majoră care adoptă Web3.  Adoptarea tehnologiei crypto este inevitabilă. Cu toate defectele sale, această tehnologie rămâne un protagonist major în lumea financiară globală.

Cu toate acestea, tipul de reglementare de care au nevoie investitorii pentru a se simţi în siguranţă în relaţiile cu brokerii şi bursele de criptomonede, fie că este vorba de transparenţă sau de adecvarea capitalului, ar putea dura luni, dacă nu ani, pentru a fi implementate.

Lumea privește acum diferit Bitcoin

”Unii manageri de active privesc acest lucru ca pe o călătorie de 10-15 ani până când activele digitale vor deveni pe deplin mainstream”, a declarat Morgan Stanley într-o notă care rezumă discuţiile băncii cu industria crypto.

Un lucru este sigur: lumea privește acum Bitcoin mult diferit față de cum o făcea în 2017. Impactul pozitiv al percepției Bitcoin a fost de halo și asupra Ethereum. De la fuziunea sa,  rata de inflație a Ethereum a scăzut cu peste 95%.

Efectele fuziunii nu se simt încă. Cu toate acestea, peste câteva luni piața va simți șocul ofertei, iar atunci va fi momentul la care valoarea Ethereum va crește și va trage cu sine în sus și restul pieței.