Valoarea Bitcoin a scăzut cu peste 63% în 2022, anul care a distrus criptomonedele

Anul 2022 nu a fost unul bun pentru moneda digitală Bitcoin. Aceasta încheie anul în curs într-o notă deloc pozitivă, anunță presa internațională.

Cea mai importantă criptomonedă a pierdut 60% din valoare, în timp ce piața criptografică mai largă s-a redus cu 1,4 trilioane de dolari, strivită de creșterea ratelor dobânzilor, de dispariția apetitului pentru risc și de colapsul unor corporații, inclusiv FTX a lui Sam Bankman-Fried.

Fondurile cripto au înregistrat intrări nete de 498 de milioane de dolari în 2022, față de 9,1 miliarde de dolari în 2021, potrivit datelor managerului de active digitale CoinShares, ceea ce reflectă modul în care finanțele tradiționale s-au ferit de această piață.

James Malcolm, șeful strategiei FX la UBS, a declarat că în prima jumătate a anului a petrecut 70% din timpul petrecut cu clienții vorbind despre cripto. În schimb, în cele 10 zile petrecute luna trecută în America de Nord, de la Montreal la Miami, „am petrecut mai puțin de 2% din timp discutând despre cripto”.

Chiar și anul trecut, înainte ca declinul să înceapă în noiembrie, criptomonedele erau considerate în mod realist ca fiind la doi sau trei ani distanță de a fi acceptate de investitorii instituționali obișnuiți, a adăugat Malcolm.

Cum se prezintă criptomonedele pentru anul viitor?

Cu toate acestea, nu a fost numai rău pentru criptomonede: 2022 a fost, de asemenea, anul în care blockchain-ul Ethereum a reușit în cele din urmă să efectueze mega-îmbunătățirea „Merge”, care a trecut în septembrie la un sistem de „dovadă a mizei” mai puțin consumator de energie.

„Acest eveniment a fost o performanță tehnologică și unul dintre singurele evenimente pozitive într-un an care, în rest, a fost destul de întunecat pentru cripto”, a declarat Anthony Georgiades, cofondator al blockchain-ului Pastel Network.

„Aceste actualizări vor face ca ecosistemul Ethereum să fie mult mai ușor de utilizat pentru oamenii din întreaga lume. Datorită tuturor acestor progrese, este greu să nu fii un cripto-optimist în 2023.”

Ben McMillan, director de investiții la IDX Digital Assets, a declarat că popularitatea crescândă a instrumentelor bazate pe blockchain, inclusiv a schimburilor descentralizate și a finanțelor descentralizate, a fost, de asemenea, o evoluție importantă în acest an.

„Așadar, acest lucru este foarte optimist pentru ecosistem și este ceva ce trebuie urmărit pe termen lung”, a adăugat el. „Am putea vedea alocări mai mari către activele digitale odată ce apetitul pentru risc se va relua în 2023.”

Bitcoin, față în față cu recesiunea

Bitcoin a atins un nivel record de 69.000 de dolari în noiembrie 2021, iar piața criptografică a atins 3.000 de miliarde de dolari, susținută de stimulente fiscale și monetare din partea țărilor din întreaga lume care încearcă să evite daunele economice cauzate de blocajele COVID.

Dar, pe măsură ce societățile s-au redeschis, inflația în creștere a forțat băncile centrale să înăsprească ratele și a determinat investitorii să fugă de activele cu risc mai ridicat – acțiunile tehnologice și criptomonedele.

Bitcoin, care a fost mult timp considerat un depozit de valoare la îndemână în perioade de inflație datorită ofertei sale limitate, a eșuat în timpul testului, investitorii orientându-se către paradisuri testate, cum ar fi dolarul, în timp ce ratele au crescut. A scăzut cu aproximativ o treime în ianuarie, depășind o scădere de 8% pentru acțiunile americane.

„2022 a fost un mediu nou pentru activele digitale. Acestea nu au existat niciodată într-un mediu de recesiune sau de creștere a ratelor”, a declarat Katie Talati, director de cercetare la firma de active digitale Arca.

Pe măsură ce investitorii și-au retras banii din cripto, proiectele majore au fost puse sub presiune

Primul care a cedat a fost terraUSD, presupus a fi un „stablecoin”, și sora sa luna. Monedele și-au scufundat valoarea în luna mai, investitorii la nivel global pierzând aproximativ 42 de miliarde de dolari.

Undele de șoc au reverberat în întreaga piață: Celsius, un creditor american de criptomonede, a înghețat activele clienților în iunie și a dezvăluit o gaură de 1,2 miliarde de dolari, declarându-se în faliment. Fondul de acoperire criptografic Three Arrows Capital, cu sediul în Singapore, a dat faliment în aceeași lună.

Bitcoin și alte jetoane au fost lovite puternic, scăzând cu peste jumătate în doar 49 de zile de la sfârșitul lunii mai. Într-o singură zi din iunie, bitcoin a scăzut cu peste 15%, cea mai proastă zi din martie 2020, când haosul COVID a zguduit piețele financiare.

Cel mai mare șoc criptografic urma să vină

În noiembrie, o bursă importantă, FTX, a intrat brusc în faliment. Bitcoin a scăzut cu un sfert în mai puțin de patru zile, în timp ce Bankman-Fried se chinuia să găsească fonduri pentru a-și salva bursa.

Criptomoneda se situează acum în jurul valorii de 16.000 de dolari. Per total, anul 2022 a fost o adevărată calamitate pentru cripto.

Sau, după cum spune economistul Noelle Acheson, „anul în care bula umflată de efectul de levier a explodat, dezvăluind slăbiciunile structurale ale unei industrii care crescuse prea mult și prea repede”, scrie Reuters.