Puterea monedei euro a devenit un obstacol în convertirea câştigurilor financiare din Europa în îmbunătăţiri economice durabile.

Oficialii BCE au început şi ei să se îngrijoreze, alături de guvernaţi, în ceea ce priveşte supraaprecierea euro deoarece acest lucru nu afectează doar competitivitate, ci şi creşterile economice şi piaţa muncii.  O altă îngrijorare, ce vine din parte reprezentanţilor BCE, este legată de deflaţie. Dacă oamenii şi companiile se aşteaptă ca pe termen mediu inflaţia să rămână la un nivel scăzut, atunci acest fenomen ar putea avea urmări grave precum: creşterea poverii datoriilor sau moderarea cerererii ce ar putea complica recuperarea Europei.

Riscul deflaţiei pune în pericol redresarea economică a zonei euro, ţările din sudul regiunii făcând eforturi să îşi revină din criza datoriilor care a pus în pericol existenţa uniunii monetare. Inflaţia de 0,7% din aprilie a fost sub jumătate din ţinta BCE, de aproape 2%. Totuşi, indicatorul a avansat de la nivelul de 0,5% înregistrat în martie.

Numeroasele îngrijorări explică gama largă de măsuri pe care vor să le discute oficialii BCE în cadrul următoarei întâlniri oficiale. Măsurile propuse includ reducerea dobânzii de politică monetară sau relaxarea creditării.

În urmă cu câteva săptămâni şeful BCE, Mario Draghi, spunea că euro "reprezintă un motiv serios de îngrijorare", după ce aprecierea de 6% de pe parcursul anului trecut a apropiat moneda de nivelul de 1,4 dolari pentru o unitate. Euro s-a depreciat până la 1,3896 dolari pe unitate, de la 1,3946 dolari pe unitate.

„Zvonurile că BCE vrea să adopte noi măsuri deja a dus la o scădere a cursului. Un euro se cumpăra cu mai puţin de 1,36 de dolari pe data de 28 mai, faţă de 1,39 de dolari cu cât se cumpăra săptămâna trecută”, mai scrie Bloomberg.

Evoluţia euro ar mai putea varia considerabil, chiar dacă măsurile BCE se vor discuta tocmai săptămâna viitoare. Riscul cel mai mare există la tranzacţii, deoarece investitorii împrumută bani în monede cu dobânzi scăzute pentru a cumpăra active ce oferă randamente mai mari.

Investitorii au vizat obligaţiunile cu randament mai ridicat din ţări precum Grecia, Italia, Portugalia şi Spania. Dacă măsurile BCE vor transforma Europa într-o sursă de împrumut, atunci fluctuaţiile valutare vor fi destul de dramatice.

Potrivit Bloomberg, BCE va fi nevoită să urmărească piaţa valutară. Iar cea mai mare provocare va fi ca oficialii BCE să provoace o devalorizare care să se oprească înainte de a submina stabilitatea financiară.