Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a vorbit, la o dezbatere organizată la Facultatea de Drept din București, despre cât de pregătită este pentru a prelua preşedinţa Consiliului UE dar și despre fenomenul corupției. „Pentru mine, România este pregătită să aibă Preşedinţia Consiliului UE la începutul lui 2019. Corupţia e o problemă nu doar în România. Parlamentul European a aprobat o rezoluţie privind situaţia din România, nu împotriva ţării, nu împotriva românilor, ci privind strict situaţia politică din România. Se adoptă rezoluţii similare în legătură cu multe alte ţări. Corupţia e unul dintre puncte”.

Tajani a subliniat că fenomenul corupţiei nu o problemă doar a Guvernului, ci şi a cetăţenilor în sensul că este o chestiune de educaţie, culturală. „Trebuie să facem eforturi şi nu doar România trebuie să facă eforturi împotriva corupţiei. Acesta este un lucru foarte important de spus. Trebuie să colaborăm. Nu e doar o problemă a Guvernului. Este şi o problemă a cetăţenilor. De asemenea e o problemă de educaţie. Corupţia este şi o chestiune culturală. Trebuie să colaborăm cu toţii împotriva acestui fenomen. În multe ţări europene sunt fraude cu fonduri europene. Trebuie să verificăm peste tot situaţia şi să încercăm să oprim acest fenomen”, a conchis preşedintele PE.

Preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice participă astăzi la Bucureşti la cel mai amplu eveniment dedicat tinerilor din România: ”Tinerii în dialog cu Parlamentul European”. Oficialii de la Bruxelles se află miercuri în România, unde s-au întâlnit cu prim-ministrul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele Klaus Iohannis. O delegaţie a Parlamentului European, condusă de preşedintele PE, Antonio Tajani, a avut, la Parlament, o întrevedere de aproximativ o jumătate de oră cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, precum şi cu liderii partidelor parlamentare.