ISW vede viitorul NATO legat de cel al Ucrainei

Armata ucraineană dacă iese învingătoare va fi cea mai mare și cea mai puternică din Europa după cea a Rusiei, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Va fi practic mult mai puternică decât cea a oricărui stat european din NATO.

După război, Ucraina se va baza pe o asistență continuă, la început sub formă de echipament, dar ulterior va fi în principal sub formă de bani pentru achiziționarea și întreținerea propriului echipament. Această asistență, potrivit organizației americane de analiză, va veni din partea unei game largi de state europene și asiatice care înțeleg foarte bine importanța prevenirii unui nou atac rusesc.

Ucrainenii își vor da seama că viitorul lor este legat de supraviețuirea NATO și de descurajarea atacurilor rusești asupra NATO, precum și asupra Ucrainei, chiar dacă Ucraina nu este membră a alianței.

ISW spune că liderii militari ruși, în cazul în care plănuiesc o invazie a statelor baltice sau un atac asupra Poloniei vor trebui să aibă grijă la Ucraina, care ar putea intra într-un astfel de război în numele NATO, indiferent de statutul de membru al Ucrainei.

Această ipoteză va avea un impact dramatic asupra planurilor de campanie rusești pentru un război de agresiune împotriva NATO.

Scenariul în care Ucraina câștigă războiul. SURSA FOTO: ISW

Scenariul cumplit în care Rusia câștigă războiul din Ucraina

Pe de altă parte, dacă Rusia învinge Ucraina, NATO se va confrunta cu provocări enorme în apărarea membrilor săi din nord-est. Ucrainenii nu se vor supune cu blândețe cuceririi rusești, cu siguranță, iar victoria militară rusă va fi foarte probabil urmată de o insurgență ucraineană masivă, spun experții ISW.

Dar rușii pregătesc deja forțe distincte de unitățile lor militare obișnuite pentru a face față unei astfel de insurgențe și este foarte probabil că vor putea susține capacitățile militare convenționale pentru a amenința NATO de pe teritoriul ucrainean chiar și în timp ce se ocupă de insurgenții ucraineni.

De asemenea, rușii vor convinge sute de mii sau chiar milioane de ucraineni să intre în serviciul militar și împreună cu baza industrială de apărare pe care ucrainenii o construiesc acum vor crește semnificativ potențialul militar și economic al Rusiei.

Scenariul în care Rusia câștigă războiul. SURSA FOTO: ISW

Frontierele Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României ar fi sub amenințarea Rusiei

Prin urmare, în acest scenariu dezastruos, NATO trebuie să se aștepte la o confruntare cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale frontiere, de la Marea Neagră până la Arctica. Practic, frontierele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României vor fi sub amenințarea unui atac terestru rusesc pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice.

Această amenințare ar bloca forțele NATO în sud-estul Europei și ar atrage forțe suplimentare din SUA și din statele NATO din Europa de Vest în sudul și centrul Europei. NATO va fi privată de rezervele care ar fi altfel disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei amenințări de invazie rusă. Aceste trupe NATO, neexperimentate în războaie mecanizate moderne, s-ar confrunta cu o armată rusă întărită în luptă și cu un moral ridicat datorită victoriei sale în Ucraina.

Armata rusă ar putea pregăti planuri de campanie pentru un atac asupra Poloniei și/sau a statelor baltice fără să se preocupe de zonele sale din spate.

Această ipoteză de planificare ar permite Rusiei să concentreze împotriva statelor baltice forțe pe care altfel ar trebui să le dispună de-a lungul frontierei ucrainene pentru a descuraja sau a se apăra împotriva unui efort ucrainean de a ajuta la apărarea NATO.

În încheiere, experții ISW spun totuși că este aproape imposibil de estimat cât de mult succesul sau eșecul eforturilor actuale ale Ucrainei de a respinge atacul rusesc schimbă perspectivele unui viitor atac rusesc împotriva flancului nord-estic al NATO.