Rusia își retrage trupele din Nagorno Karabah

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti, Rusia a anunțat miercuri că începe retragerea trupelor de „menținerea păcii” din Nagorno-Karabah.

Această retragere are loc la șapte luni după ce Azerbaidjanul a recucerit Nagorno-Karabah. Această enclavă separatistă azeră care fusese controlată timp de 30 de ani de separatiștii armeni.

În toamna anului 2020, armata rusă a trimis trupe în Nagorno-Karabah în timpul unui război de șase săptămâni între armata azeră și separatiștii armeni sprijiniți de Erevan. Scopul era de a prelua controlul teritoriului, un conflict care a dus la moartea a 6.500 de persoane.

Această confruntare a rezultat într-o înfrângere severă pentru forțele armene. Ele au fost obligate să renunțe la teritorii semnificative.

Rusia a trimis atunci trupe de 2.000 de militari:

  • pentru a asigura respectarea unui armistițiu
  • și pentru a facilita retragerea trupelor separatiste din teritoriile pierdute

În septembrie 2023, Azerbaidjanul a lansat o nouă ofensivă rapidă. A reușit să cucerească întregul Nagorno-Karabah fără intervenția forțelor ruse. Astfel, a pus capăt unui conflict de 30 de ani pentru obținerea controlului asupra enclavei.

Vladimir Putin, Rusia
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Armenia a criticat ferm lipsa de acțiune a Rusiei

Atunci, Armenia a criticat ferm lipsa de acțiune a Rusiei, aliatul său tradițional și considerat un arbitru de mult timp în regiunea Caucazului, și ulterior s-a orientat către Occident.

După aceea, Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) și Rusia au încercat să medieze semnarea unui tratat de pace care să soluționeze disputele teritoriale dintre Baku și Erevan. Cu toate acestea, negocierile nu au înregistrat vreun progres semnificativ.

Baku solicită recuperarea a opt sate aflate sub controlul Armeniei și propune stabilirea unui coridor terestru prin regiunea armeană Siunik (sud), pentru a conecta Azerbaidjanul cu enclava azeră Nahicevan și cu Turcia, aliatul său.

În schimb, Erevanul solicită recâștigarea controlului asupra enclavului Arţvaşen – cunoscut sub numele de Başkend în azeră. Acesta este situat în interiorul teritoriului azer și aflat sub controlul Bakuului încă din anii ’90. De asemenea, cere restabilirea controlului asupra zonelor cucerite de Azerbaidjan în ultimii trei ani, care se află în interiorul frontierelor armene.

După recucerirea completă, aproape întreaga populație armeană din regiune a fugit în Armenia. Este vorba de peste 100.000 de persoane.