S-ar putea crea o punte între Marea Caspică și Marea Neagră

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja (PNL), a avut o întâlnire la nivel înalt la Baku, având onoarea de a se întâlni cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, în cadrul comisiei mixte.

Există progrese în marile proiecte energetice care creează o punte între Marea Caspică și Marea Neagră. Acestea includ:

  • coridorul verde;
  • cablul în curent continuu AZ-GE-RO-HU;
  • terminalul LNG în portul Constanța pentru gazul azer (fostul proiect AGRI);
  • ruta de transport Middle Corridor cu România ca poartă de intrare pe piața europeană;
  • deschiderea unui zbor direct între Baku și București;
  • proiecte comune în producția de îngrășăminte chimice, medicamente și industria de apărare.

„Întâlnire la nivel înalt la Baku. Am avut onoarea unei întrevederi cu Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, cu ocazia comisiei mixte. (…)

O onoare să fiu aici alături de Secretarul General al Guvernului, Mircea Abrudean, și întreaga delegație română. Mulțumesc Ambasadorului României, ES Vasile Soare, un diplomat de excepție”, a scris, luni, Sebastian Burduja pe contul său de Facebook.

Relațiile bilaterale dintre România și Azerbaidjan sunt într-un proces dinamic de dezvoltare

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a avut o întrevedere oficială cu ministrul Energiei din România.

Ilham Aliyev
SURSA FOTO: Facebook, Ilham Aliyev

Cei prezenți la discuția lor au confirmat existența unor relații strategice de parteneriat solid între Azerbaidjan și România, evidențiind dorința de a intensifica colaborarea în diverse domenii.

La rândul său, Ilham Aliyev a subliniat că relațiile bilaterale sunt într-un proces dinamic de dezvoltare. A accentuat rolul vizitelor reciproce ale liderilor de stat și ai altor oficialități în consolidarea colaborării dintre cele două țări.

A evidențiat relevanța celei de-a 8-a întâlniri a comisiei mixte pentru relații economico-comerciale și colaborare științifico-tehnică dintre Guvernul de la București și Guvernul de la Baku. Reuniunea de luni, 1 aprilie 2024, a fost considerată esențială pentru conturarea direcțiilor viitoare ale relațiilor bilaterale, cu accent pe teme legate de energie și alte sectoare.

Azerbaidjanul vrea să intre pe piața energetică a României

În Azerbaidjan, se derulează proiecte semnificative în domeniul energetic, cu o atenție deosebită acordată energiei regenerabile. Luni, s-a discutat despre posibilitatea exportului de gaze naturale și energie verde din Azerbaidjan către România, prin intermediul Mării Negre.

Negocierile legate de proiectele de gaz natural lichefiat (GNL), energie verde și furnizarea de gaze sunt în plină desfășurare. Azerbaidjanul are intenția de a intra pe piața energetică a României printr-o abordare diversificată. S-a discutat și despre consolidarea relațiilor economice și relațiilor comerciale dintre cele două țări.

Volumul comerțului bilateral din anul anterior a înregistrat o creștere de aproximativ 30%, comparativ cu anul precedent, atingând suma de 670 de milioane de dolari americani, potrivit informațiilor transmise, luni, de Administrația Prezidențială a Azerbaidjanului.