Termenul propus în acest sens este până în 2027, a afirmat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, în cadrul Forumului ministerial organizat anual de revista „The Economist”, desfășurat între 1 și 3 iulie la Atena, Grecia. Astfel, conform declarațiilor făcute de ministrul moldovean la respectivul eveniment, vecinii de peste Prut au adoptat recent o nouă legislație referitoare la energia electrică.

De data aceasta este vorba despre consolidarea cadrului normativ. În acest sens, s-au creat premisele pentru deschiderea pieței.

Republica Moldova scapă de dependența energetică față de Rusia

În ceea ce privește gazele naturale, oficialul Dorin Junghietu a evidențiat inițiativele țării sale de a se deconecta complet de la importurile energetice din Federația Rusă. De menționat că acest demers a fost sprijinit de Comunitatea Energetică și Uniunea Europeană.

„Republica Moldova a avut un singur furnizor de gaze naturale – Gazprom, iar contractele cu acesta nu permiteau achiziționarea gazului pe piața liberă sau de la alți furnizori.

Deoarece R. Moldova importă 100% din gazul necesar, acest lucru a deschis calea pentru șantaj energetic din partea Federației Ruse, care nu a ezitat să folosească energia ca armă în mai multe rânduri”, a explicat ministrul în timpul unui panel de discuții la care au participat omologii săi din Grecia, Cipru, precum și viceminiștri ai Energiei din Azerbaidjan și Bulgaria.

Dorin Junghietu a subliniat din nou importanța Coridorului Vertical. Acesta reprezintă o rută strategică de transport al gazelor.  Pornește din sudul Europei, de la terminalele GNL din Grecia, și se extinde către statele din Europa Centrală și depozitele subterane din Ucraina. Ministrul de la Chișinău a afirmat că acesta a fost „o salvare pentru Republica Moldova”.

Respectivul Coridor a permis continuarea alimentării cu gaze a populației și în condiții de criză, este explicația oferită de el. Mai mult, aderarea la acest coridor a demonstrat, de asemenea, capacitatea țării de a importa gaze din surse alternative. În acest fel,  s-a redus dependența și riscul opririi furnizărilor, scrie moldova1.md.

Cum ajung gaze naturale în Republica Moldova

Ministrul moldovean a menționat în continuare și rolul esențial jucat de compania de stat Energocom. Aceasta din urmă a devenit primul operator ce a utilizat conducta ICGB, interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, devenit funcțional în 2022. A fost utilizat pentru a aduce gaze naturale în Republica Moldova.

„De asemenea, Energocom a importat LNG din Statele Unite prin prima navă care a acostat la terminalul din Alexandroupolis, transportând gazul pe Coridorul Vertical către depozitele subterane din Ucraina, demonstrând astfel viabilitatea și eficiența acestei rute”, a adăugat Junghietu, citat într-un comunicat emis de Ministerul Energiei.

Potrivit aceleiași surse mai sus menționate, în contextul Forumului organizat la Atena, Junghietu a avut o întrevedere bilaterală cu viceministrul Energiei din Azerbaidjan, Orkhan Zeynalov. Cei doi au discutat despre potențiale colaborări în domeniul energiei verzi. Ministrul de peste Prut a lansat o invitație adresată companiilor azere de a participa la a doua rundă de licitații pentru proiecte de producție și stocare de energie regenerabilă, programată pentru această toamnă.

Relația Republica Moldova – Azerbaidjan

Dorin Junghietu l-a informat pe omologul său cu privire la progresul înregistrat de Republica Moldova în sectorul energiei regenerabile. El a menționat finalizarea cu succes a primei licitații pentru 165 MW. De asemenea, a anunțat o viitoare competiție pentru 170 MW de energie eoliană, cu infrastructură de stocare.

„The Economist” a caracterizat Republica Moldova drept „un exemplu de succes” în regiune în ceea ce privește modernizarea și transformarea sectorului energetic.