Legătura dintre colesterol, consumul de ouă și bolile cardiovasculare a fost analizată de specialiști ani la rând. Până mai ieri, medicii recomandau consumul a mai puțin de 300 de miligrame de colesterol pe zi, arată promellu.me.

Dar, noile recomandări includ tot mai mult consumul săptămînal de ouă, ca parte a unei alimentații sănătoase. Cercetări de dată recentă au dovedit că 2-3 ouă este doza zilnică optimă pentru un organism sănătos. Și iată de ce:

1. Creierul este astfel mai bine protejat

Fosfolipidele, care asigură comunicarea normală a celulelor creierului, constau din colină. Acesta este un nutrient esențial necesar pentru diferitele procese fiziologice, de la menținerea unei structuri celulare adecvate, la susținerea funcției sistemului nervos. Mâncând două ouă pe zi, corpul primește suficient din acest nutrient.

Deficitul de colină duce la scăderea memoriei. De asemenea, femeile aflate la postmenopauză au o cerere mai mare de colină, deoarece nivelul lor scăzut de estrogen poate duce la dezvoltarea leziunilor hepatice și musculare.

2. O vedere mai bună datorită luteinei

Cercetările au arătat că ouăle sunt bogate în luteină. Această substanță este responsabilă pentru o vedere clară. Deficiența sa favorizează modificări distructive ale țesuturilor oculare, iar vederea se deteriorează ireversibil.

3. Vitamina D și absorbția calciului

Dacă o persoană are de ales între a lua o lingură de ulei de pește sau a mânca un ou fiert, majoritatea va prefera varianta din urmă. Mai ales dacă află că conținutul de vitamina D este același. Mai mult, oamenii de știință au găsit o modalitate de a crește cantitatea de vitamina D din ouă prin hrănirea găinilor cu suplimente speciale. Vitamina D ajută la absorbția mai bună a calciului, întărind oasele și dinții.

4. Complexul de vitamine B protejează pielea, părul și ficatul

Biotina, vitamina B12 și proteinele hrănitoare digerabile contribuie la întărirea părului și a pielii. Fosfolipidele conținute în ouă favorizează astfel eliminarea toxinelor din ficat.

5. Riscul de boli cardiovasculare este redus

Contrar a ceea ce se știa până acum, cercetările au arătat că mult hulitul colesterol din ouă nu este dăunător sănătății. De asemenea, inhibă producția proprie de colesterol a organismului. În plus, ouăle conțin acizi omega-3, care reduc nivelul de trigliceride, reducând riscul de boli cardiovasculare.

6. Ne poate ajuta să slăbim

Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că, prin combinarea unei diete sărace în calorii cu consumul de ouă la micul dejun, putem slăbi de două ori mai repede. Un astfel de mic dejun este sățios și ne permite să scădem cantitatea de alimente consumată într-o zi.