Majoritatea oamenilor știe că dieta mediteraneană este unul dintre cele mai sănătoase planuri de alimentație, deoarece conține fructe și legume.

Dar mulți experți spun că secretul stă în celebrul ulei de măsline extravirgin, ca grăsime principală, potrivit National Geographic.

Nutrienții din uleiul de măsline extravirgin ajută în numeroase afecțiuni

În timp ce fiecare fruct și legume au compuși care promovează sănătatea, cei unici din uleiul de măsline, numiți fenoli, sunt deosebit de puternici, spune Mary Flynn, cercetător în nutriție și fondator al Olive Oil Health Initiative de la Universitatea Brown.

S-a descoperit că nutrienții din uleiul de măsline extravirgin ajută în numeroase afecțiuni, inclusiv boli de inimă și diabet.

„Eu numesc dieta mediteraneană o dietă cu ulei de măsline pe bază de plante”, spune Flynn, care a publicat recent o recenzie a uleiului și a găsit zeci de studii care susțin efectele sale sănătoase. „Nu avem alimente sau medicamente care să facă ceea ce poate face uleiul de măsline”, spune ea.

Fenolii din uleiul de măsline extravirgin sunt antioxidanți, capabili să protejeze celulele organismului de moleculele periculoase și au, de asemenea, proprietăți antimicrobiene, spune Selina Wang, cercetător în știința alimentelor la Universitatea din California și fost director de cercetare al Olive Center.

La fel ca sucul de portocale, uleiul de măsline extravirgin este pur și simplu sucul fructelor de măsline, deși sucul care este testat pentru a îndeplini standardele de calitate, cum ar fi să nu aibă un miros sau un gust de mucegai sau rânced – un indiciu că acei compuși care oferă beneficii pentru sănătate s-au degradat.

Unul dintre puținele alimente cu o componentă senzorială în standardele sale de calitate

„Uleiul de măsline este unul dintre puținele alimente cu o componentă senzorială în standardele sale de calitate”, spune Wang.

În Grecia, Italia și în alte părți ale Mediteranei, unde măslinii au crescut de mii de ani, uleiurile erau  extrase pe vremuri cu apă fierbinte, aplicată după ce fructele au fost culese și zdrobite, proces care a deteriorat o parte din fenoli.

În epoca modernă, protocoalele de producție au fost revizuite, deoarece a devenit clar că o modalitate de extragere economică a uleiului din fructe, păstrând fenolii intacți, era prin centrifugare, folosind temperaturi ambientale ( fără solvenți chimici, așa cum se folosesc uneori). Uleiurile prelucrate astfel poartă eticheta „extravirgin”.

Cei mai bine studiați fenoli ai măslinelor, numiți secoiridoizi, includ derivații lor naturali oleocanthal, oleaceină, oleuropein aglicon, ligstrozid, aglicon și oleomisional. Dar combinația care funcționează sinergic este ceea ce contează cu adevărat.

Un medicament gustos și puternic

În zonele în care dieta mediteraneană a fost un aliment de bază, ratele multor boli sunt mai scăzute, iar mulți experți cred că uleiul de măsline extravirgin este un factor important.

Boala de inimă. În timpul unui studiu pe mai bine 12.000 de persoane din Spania, cercetătorii au descoperit că riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare era mai mare la persoanele care consumau zilnic o linguriță și jumătate de ulei de măsline extravirgin. Cercetătorii au remarcat că acest lucru nu s-a întâmplat în cazul uleiului de măsline „rafinat” care nu era extravirgin.

Hipertensiunea arterială. Un studiu a constatat că tensiunea arterială sistolică a scăzut după trei săptămâni de consum zilnic de ulei de măsline.

Cancer mamar. Când 4.000 de femei din Spania au fost repartizate aleatoriu într-una dintre cele trei forme de dietă mediteraneană – un plan cu conținut limitat de grăsimi sau una suplimentată cu nuci sau una cu ulei de măsline extravirgin – femeile care au consumat ulei extravirgin au raportat cele mai scăzute rate de cancer de sân în timpul perioadei de studiu de cinci ani.

Diabet. Zeci de studii randomizate au documentat capacitatea uleiului de a scădea glicemia, a constatat recenzia lui Flynn. Unii cercetători cred că face acest lucru prin reducerea daunelor aduse celulelor producătoare de insulină ale pancreasului.

Pierdere în greutate. Deși uleiurile sunt bogate în calorii, câteva zeci de femei care au avut o dietă cu conținut scăzut de grăsimi pe bază de plante, cu mai mult de trei linguri zilnic de ulei de măsline extravirgin, aveau șanse semnificativ mai mari să piardă mai mult de cinci procente din greutatea corporală după opt săptămâni.