Deci, dacă ne punem pe primul loc sănătatea, ne întrebăm cât de des ar trebui să mâncăm înghețată și în ce cantități. Dieteticienii consultați de Huffington Post vin cu lămuriri.

Este bine să mănânci înghețată în fiecare zi?

Dieteticianul Tamar Samuels, co-fondator al Culina Health, ezită să eticheteze orice aliment (sau frecvența cu care se consumă) drept „bun” sau „rău”. În plus, fiecare om are propriile nevoi nutriționale, care pot varia foarte mult de la o persoană la alta.

„Nu-mi place să clasific un tip de mâncare drept „rău” sau că este rău dacă mănânci un anumit aliment, dar după cum știm, există alimente mai hrănitoare și  unele mai puțin hrănitoare”, a spus ea. „Înghețata este un aliment bogat în calorii, în zahăr și grăsimi, care poate fi savurat cu moderație, într-o dietă sănătoasă”, spune ea. Asta înseamnă nu mai mult de o porție.

Există tipuri de înghețată cu profiluri nutriționale diferite

Există multe tipuri de înghețată pe piață cu profiluri nutriționale diferite, așa că este important să citiți etichetele.

De exemplu, o porție de înghețată cu vanilie Häagen-Dazs conține 32 de grame de zahăr și 13 g de grăsimi saturate. Limita zilnică recomandată de Asociația Americană a Inimii pentru aportul de zahăr adăugat nu este mai mare de 36 g pentru bărbați și 25 g pentru femei.

În ceea ce privește grăsimile saturate, AHA recomandă nu mai mult de 13 g pe zi pentru cineva care urmează o dietă cu 2.000 de calorii pe zi. Așa că o porție de înghețată înseamnă tot zahărul și grăsimile saturate pentru întreaga zi.

Nu este, însă, un motiv pentru a elimina înghețata în întregime.

Dieteticianul Edwina Clark spune că, deși înghețata este bogată în grăsimi saturate și zahăr, poate fi parte zilnică a unei diete sănătoase. De fapt, are unele beneficii pentru sănătate.

„O lingură de înghețată în fiecare seară, în contextul unei diete sănătoase, este puțin probabil să vă afecteze sănătatea”, a explicat ea. „În plus, înghețata este o sursă de calciu, magneziu și vitamina B12”, subliniază medicul.

Ce beneficii are înghețata

Spre deosebire de multe alte dulciuri, înghețata are unele avantaje pentru sănătate.

„Proteinele și grăsimile din înghețată pot ajuta la încetinirea absorbției zahărului. Spre deosebire de ursuleții gumați, care sunt aproape exclusiv zahăr și cresc mai mult zahărul din sânge”, a spus Michalczyk. „De asemenea, beneficiezi de proteine ​​și calciu atunci când mănânci înghețată”, adaugă ea.

În plus, laptele și smântâna sunt o sursă bună de vitamina A, un nutrient esențial pentru promovarea sănătății ochilor și susținerea funcției imunitare.

„Aceste produse lactate oferă colină, care joacă un rol vital în dezvoltarea timpurie a creierului și ajută metabolismul”, subliniază Michalczyk.

Conținutul mai mare de grăsimi al înghețatei poate duce la sațietate, în comparație cu alte deserturi bogate în zahăr și carbohidrați rafinați. Desigur, totul depinde de conținutul de grăsimi și de sursa de lactate a înghețatei.

Cercetările recente arată că, în ciuda conținutului ridicat de grăsimi saturate, consumul de produse lactate din lapte integral nu crește riscul de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, merită subliniat faptul că cercetările pe acest subiect au analizat în cea mai mare parte alimentele lactate din lapte integral, considerate puțin mai sănătoase decât înghețata, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul.

Înghețată SURSĂ FOTO: Dreamstime

Dar înghețata fără lapte?

Se aplică aceleași reguli și pentru înghețata fără lapte?

Înghețatele fără lapte sunt, de obicei, mai bogate în zahăr și grăsimi.

„De remarcat este faptul că numeroase ingrediente suplimentare pot fi adăugate în înghețata fără lapte, pentru a o face să aibă un gust mai bun. Unele pot conține îndulcitori artificiali, alcooli de zahăr, conservanți, agenți de îngroșare și aditivi suplimentari”, afirmă Edwina Clark.

Ea a remarcat că, în general, compoziția nutrițională a deserturilor fără lapte va varia foarte mult, în funcție de bază.

„Baza poate fi laptele de migdale, caju, soia, ovăz sau de cocos”, a spus ea. „Asemenea înghețatei, deserturile congelate fără lapte sunt de obicei bogate în grăsimi saturate și zahăr, fiind mai mult un răsfăț, decât un aliment de bază”, explică ea.

Mărimea porției contează

Indiferent dacă alegeți înghețata fără lapte sau cea adevărată, dieteticienii subliniază că, dacă veți mânca înghețată în fiecare zi, trebuie să țineți cont de dimensiunea porției.

„O singură porție, care este adesea o jumătate de cană, pe zi, este porția maximă pe care o recomand”, a spus Clark.

De asemenea, este important să vă uitați la dietă, în ansamblu. Dacă mănânci mult zahăr pe parcursul zilei, adăugarea înghețatei nu este cea mai bună idee. În cele din urmă, sugerează Samuels, încercați să alegeți ingrediente întregi, atunci când vine vorba de înghețată.