Conform unei analize de specialitate din 2018, consumul de ouă este o sursă minunată de nutrienți esențiali. care adesea lipsesc din dieta occidentală, inclusiv zinc și vitaminele A, D și E.

Adăugați la acestea tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, acidul folic, vitamina B12 și vitamina K și aveți pe masă toate vitaminele necesare organismului. În plus, pe lângă zinc, ouăle conțin calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu.

Iată 6 motive pentru care ouăle sunt considerate printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă, potrivit Healthline.

1. Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe Pământ

Un ou întreg conține o gamă uimitoare de nutrienți.

De fapt, nutrienții dintr-un ou sunt suficienți pentru a transforma o singură celulă fertilizată într-un pui întreg.

Ouăle sunt încărcate cu vitamine, minerale, proteine de înaltă calitate, grăsimi bune și alți nutrienți mai puțin cunoscuți.

Un ou mare conține :

Vitamina B12 (cobalamina): 9% din DZR
Vitamina B2 (riboflavină): 15% din DZR
Vitamina A: 6% din DZR
Vitamina B5 (acid pantotenic): 7% din DZR
Seleniu: 22% din DZR

De asemenea, în ouă se găsesc cantități mici din aproape toate vitaminele și mineralele necesare corpului uman. Pe listă se află calciu, fier, potasiu, zinc, mangan, vitamina E, acid folic și multe altele.

Un ou mare conține:

  • 77 calorii,
  • 6 grame de proteine de calitate,
  • 5 grame de grăsimi
  • urme de carbohidrați.

Aproape toți nutrienții sunt conținuti în gălbenuș, albușul conținând doar proteine.

Ouăle sunt incredibil de hrănitoare, având o cantitate foarte mare de nutrienți, în comparație cu caloriile. Nutrienții se găsesc în gălbenușuri, în timp ce albușurile sunt în mare parte proteine.

ouă
Consumul de ouă este benefic/SURSA FOTO: Dreamstime

2. Ouăle îmbunătățesc nivelul colesterolului și NU cresc riscul bolilor de inimă

Un ou mare conține 212 mg de colesterol, ceea ce este mult în comparație cu majoritatea altor alimente.

Cu toate acestea, sursele alimentare de colesterol au un efect minim asupra nivelului de colesterol din sânge. Ficatul produce colesterol, în fiecare zi.

Cantitatea produsă depinde de cât mănânci.

Dacă obții mult colesterol din alimente, ficatul produce mai puțin. Dacă nu mănânci colesterol, ficatul tău produce mai mult.

Dar multe studii arată că ouăle îmbunătățesc nivelul colesterolului.

Ele cresc colesterolul HDL (cel „bun”) și tind să modifice colesterolul LDL (cel „rău”) într-un subtip mare, care nu este la fel de puternic asociat cu un risc crescut de boli de inimă.

Mai multe studii au examinat modul în care consumul ouălor afectează riscul de boli de inimă și nu au găsit nicio asociere între cele două.

Dimpotrivă, ouăle au fost legate de beneficii pentru sănătate.

Un studiu a descoperit că 3 ouă întregi pe zi a redus rezistența la insulină, a crescut HDL și a crescut dimensiunea particulelor de LDL la persoanele cu sindrom metabolic.

Cu toate acestea, unele studii arată un risc crescut de boli de inimă la persoanele cu diabet.

3. Ouăle sunt încărcate cu colină, un nutrient important pentru creier

Colina este un nutrient mai puțin cunoscut, adesea grupat cu vitaminele din complexul B.

Colina este un nutrient esențial pentru sănătate și este necesară pentru diferite procese din organism. Este necesar pentru a sintetiza neurotransmițătorul acetilcolină și este și o componentă a membranelor celulare.

Un aport scăzut de colină a fost implicat în bolile hepatice, bolile de inimă și tulburările neurologice.

Acest nutrient poate fi deosebit de important pentru femeile însărcinate. Studiile arată că un aport scăzut de colină poate crește riscul de defecte ale tubului neural și poate duce la scăderea funcției cognitive la copii,

Cele mai bune surse de colină din dietă sunt gălbenușurile de ou și ficatul de vită. Un ou mare conține 113 mg colină.

4. Ouăle conțin proteine de înaltă calitate, cu un profil perfect de aminoacizi

Proteinele sunt principalele componente ale corpului și servesc atât scopurilor structurale, cât și funcționale. Ele constau din aminoacizi care sunt legați între ei, ca niște margele pe o sfoară, și apoi pliați în forme complexe.

Există aproximativ 21 de aminoacizi pe care corpul îi folosește pentru a-și construi proteinele. Nouă dintre acestea nu pot fi produse de organism și trebuie obținute din dietă. Sunt cunoscuți drept aminoacizi esențiali.

Calitatea unei surse de proteine este determinată de cantitățile sale relative din acești aminoacizi esențiali.

Ouăle sunt printre cele mai bune surse de proteine din dietă. De fapt, valoarea biologică (o măsură a calității proteinei) este adesea evaluată comparând-o cu ouăle, cărora li se acordă scorul perfect de 100.

5. Ouăle conțin luteină și zeaxantină, care protejează ochii

Există doi antioxidanți în ouă care pot avea efecte puternice de protecție asupra ochilor. Se numesc luteină și zeaxantina, pe care îi găsim în gălbenuș.

Luteina și zeaxantina tind să se acumuleze în retină, partea senzorială a ochiului, unde protejează ochii de lumina dăunătoare a soarelui.

Acești antioxidanți reduc semnificativ riscul degenerescenței maculare și al cataractei.

Într-un studiu, consumul a 1-3 gălbenușuri de ou pe zi timp de 4,5 săptămâni a crescut nivelul sanguin de zeaxantină cu aproape 142% și de luteină cu 28-50%.

6. Ouăle la micul dejun vă pot ajuta să slăbiți

Ouăle conțin doar urme de carbohidrați, dar multe proteine și grăsimi.

Au un punctaj foarte ridicat pe o scară numită indice de sațietate, măsoară cât de mult contribuie alimentele la sațietate.

Din acest motiv, nu este surprinzător că unele studii arată că un consum de ouă la micul dejun poate duce la pierderea grăsimilor.

Într-un alt studiu care a durat 8 săptămâni, consumul de ouă la micul dejun a dus la o pierdere semnificativă în greutate în comparație cu aceeași cantitate de calorii din covrigi.

Grupul care a consumat ouă:

  • A pierdut cu 65% mai multă greutate corporală.
  • A pierdut cu 16% mai multă grăsime corporală.
  • A avut o reducere cu 61% mai mare a IMC
  • A avut o reducere cu 34% mai mare a circumferinței taliei (un bun marker pentru grăsimea periculoasă de pe abdomen).