Este bogat în antioxidanți și polifenoli, fiind considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume. Ceaiul verde combate balonarea și accelerează pierderea în greutate. Cel mai recent studiu explică modul în care ceaiul verde protejează intestinul de toxine și cum contibuie la sănătatea generală.

Ceaiul verde poate ajuta la vindecarea unui intestin permeabil

Ceaiul verde este un remediu antic, folosit încă din primele zile ale medicinei tradiționale chineze. Probabil că ați auzit despre antioxidanții din ceaiul verde, care luptă împotriva bolilor, pot încetini îmbătrânirea creierului, pot preveni bolile de inimă și chiar cancerul. Dar știați că acest ceai ajută și când suferiți de balonare? Oamenii de știință au descoperit că acest ceai poate ajuta la vindecarea unui intestin permeabil, afecțiune legată de o serie de simptome gastrointestinale, inclusiv balonare, scrie Firstforwomen.

Într-un studiu pe animale publicat în Journal of Nutritional Biochemistry, cercetătorii au descoperit că anumiți compuși benefici din ceaiul verde, numiți polifenoli, ajută la vindecarea intestinului permeabil, o afecțiune care apare atunci când îndulcitorii artificiali și alimentele procesate determină inflamarea mucoasei tractului digestiv, ceea ce duce la balonare – și, de asemenea, deschide mici goluri între celulele care căptușesc intestinul. Acest decalaj permite toxinelor, bacteriilor și particulelor de alimente să treacă în fluxul sanguin, unde declanșează inflamația întregului corp și balonare.

Simptome care variază de la dureri de cap, până la dureri articulare, rezistență la insulină și balonare

Cu alte cuvinte, atunci când mucoasa intestinală se inflamează, te simți balonat, iar asta poate duce la intestin permeabil, care declanșează mai multă inflamație și balonare. ”Vă puteți gândi la bariera intestinală ca la o membrană semi-permeabilă, asemănătoare unui filtru de cafea”, explică autorul Protocolului GutSMART, medicul Vincent Pedre. Când filtrul de cafea este intact, ține zațul departe de băutură. Dar dacă faci câteva găuri în filtru, ceașca ta va fi plină de zaț. Așa arată mucoasa intestinală când avem un intestin permeabil”, spune dr. Pedre.

Astfel se permite trecerea lucrurilor care nu ar trebui să treacă, cum ar fi compușii inflamatori. Rezultatul? Simptome care variază de la erupții cutanate și dureri de cap, până la dureri articulare, rezistență la insulină și bineînțeles balonare, explică dr. Pedre. În acest studiu, cercetătorii au hrănit un grup de șoareci cu o dietă bogată în grăsimi, în timp ce un grup de control a mâncat o dietă tipică. La jumătate din șoareci li s-a dat o cantitate de extract de ceai verde, iar celorlați nu.

Ceaiul verde a împiedicat absorbția compușilor proinflamatori derivați din bacterii numite endotoxine

După opt săptămâni, ambele grupuri de șoareci care au primit extract de ceai verde aveau o gamă mai
sănătoasă de bacterii în intestine, chiar și cei hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Ei au avut și o barieră
intestinală mai puternică, sau intestine mai puțin permeabile, spre deosebire de șoarecii care nu au primit extract de ceai verde. Autorul principal al studiului, profesorul Richard Bruno, a declarat: Ceaiul verde „a împiedicat absorbția compușilor proinflamatori derivați din bacterii numite endotoxine. Aceste toxine induc inflamații care pot provoca intestine permeabile, ducând la simptome precum balonare, creșterea în greutate, digestie dureroasă și oboseală.

Alte beneficii ale ceaiului verde

Acest studiu se adaugă unor cercetări anterioare, care au arătat că, de asemenea, ceaiul verde ajută la accelerarea pierderii în greutate.

Stabilizează glicemia

Într-un alt studiu realizat de dr. Bruno și colegii săi, extractul de ceai verde a scăzut semnificativ glicemia la oameni. Schimbări similare au fost observate în studiul pe animale, unde șoarecii au experimentat o sensibilitate îmbunătățită la insulină, după consumarea extractului de ceai verde.

Ceaiul verde previne creșterea în greutate

Șoarecii care au urmat o dietă bogată în grăsimi, cărora li s-a administrat extract de ceai verde, au câștigat cu 20% mai puțin în greutate, decât șoarecii care au urmat aceeași dietă, dar fără ceai verde. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Tufts, catechinele din ceai accelerează metabolismul. În studiul lor, participanții care au băut zilnic echivalentul a patru căni de ceai verde și au făcut mișcare au slăbit de două ori mai mult decât cei care au făcut mișcare, dar nu au băut ceai.

Riscuri mai mici de Alzheimer și demență

Deși nu există o doză specifică sau o cantitate recomandată de ceai, un alt studiu a constatat că persoanele care au băut între una și șase căni de ceai verde pe zi au avut riscuri mai mici de a face boala Alzheimer și demență. Indiferent de cantitatea de ceai băută, este important să fim atenți și la aportul de cofeină, pentru a evita perturbarea ritmului circadian.