Cam toată lumea adaugă în cafea zahăr, lapte, siropuri aromate sau scorțișoară.

Un medic nutriționist explică de ce cafeaua este o băutură perfectă, care stimulează creierul, și care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate, potrivit Mindandbodygreeen.

Ce se întâmplă în organism dacă bem cafea zilnic

S-ar putea să fiți deja familiarizați cu capacitatea cafelei de a impulsiona digestia, mai ales dacă dimineața mergeți la baie, la scurt timp după ce ați băut prima ceașcă. Aceleași mecanisme se aplică consumului de cafea și după cină.

Prin urmare, se poate spune că o ceașcă de cafea poate ajuta capacitatea intestinului de a digera masa de seară. Pe lângă faptul că  stimulează digestia și are efecte benefice asupra creierului, iată de ce este bine să bem cafea, potrivit medicului nutriționist Uma Naidoo.

1. Cafeaua este plină de fitonutrienți

Fitonutrienții din alimentele vegetale le conferă, pe lângă culoare, și o valoare antioxidantă foarte mare, iar boabele de cafea nu fac excepție. Cafeaua este bogată în polifenoli (antioxidanți puternici implicați în beneficiile neurologice ale acestei băuturi), inclusiv o clasă de compuși numiți acizi clorogenici.

Se știe că acești compuși au efecte antiinflamatorii și antioxidante atât în creier, cât și în corp. Au un efect deosebit asupra vaselor de sânge, în special asupra celor din creier. Acesta poate fi unul dintre mecanismele care stau la baza efectelor protectoare ale cafelei asupra creierului când vine vorba de procesul de îmbătrânire.

2. Poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv

Cercetările arată că o cantitate moderată de cafea scade riscul de accident vascular cerebral și demență, unele dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care ne confruntăm pe măsură ce îmbătrânim.

Rezultatele unui studiu din 2021 publicat în PLoS One, o revistă medicală importantă, sugerează că un consum moderat de cafea este legat de reducerea riscului de accident vascular cerebral și de demență, dar de asemenea, poate să scadă riscul de demență, după un AVC.

3. Ar putea avea un impact pozitiv asupra stării de spirit

Din punctul de vedere al sănătății psihiatrice, cafeaua se dovedește a fi un aliment puternic: consumul a două-trei cești pe zi este asociat cu un risc scăzut de depresie și chiar de sinucidere.

Deși mecanismele nu au fost încă elucidate, cafeaua poate fi o parte importantă a unui plan pentru bunăstarea mentală.

4. Ajută la o mai bună concentrare

S-a dovedit că anumite cantități de cofeină contribuie la îmbunătățirea concentrării, stimulează gândirea și îndepărtează ceața creierului. Persoanele cu ADHD pot beneficia de această formă de „amplificare a creierului”, deoarece îi ajută să se concentreze pe îndeplinirea fiecărei sarcini.

La persoanele cu ADHD, creierul absoarbe prematur neurotransmițătorii, ceea ce afectează atenția și hiperactivitatea. Medicamentele stimulatoare pentru ADHD acționează pentru a crește cantitatea neurotransmițătorului dopamină din creier, încetinind reabsorbția acestuia, promovând concentrarea. Consumul unor substanțe precum cofeina poate avea efecte similare și asupra celor care se luptă cu ADHD.

5. Poate contribui la reducerea riscului unor boli metabolice

Nu în ultimul rând, unele cercetări au descoperit că un consum crescut de cafea este asociat cu un risc scăzut de a dezvolta diabet de tip 2. În plus, așa cum au arătat și alte studii, pe lângă îmbunătățirea atenției, concentrării și a dispoziției, cafeaua are efecte antioxidante și anti-inflamatorii și reduce riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative precum Parkinson.

Toate aceste beneficii se pot obține câtă vreme cafeaua este băută în mod corect. Se pare că există un mod corect, dar și unul greșit, de a face acest lucru, iar acesta din urmă poate fi un pericol pentru sănătate, în special pentru creier.