Românii vor putea cumpăra vechime în muncă abia din 2021, atunci când intra în vigoare noua lege a pensiilor. Pentru o perioadă limitată s-a putut face acest lucru, atunci când a intrat în vigoare Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, scrie avocatnet.ro.

Un mecanism mai permisiv este inclus deja în noua lege a pensiilor, Legea nr. 127/2019, ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Problema este că această lege își va produce efectele abia din 2021.

Astfel, în baza noii legi, orice persoană care are un stagiu de cotizare de măcar 10 ani va putea să-și cumpere vechime la pensie pe o perioadă de maximum cinci ani fără ca acești cinci ani să fie consecutivi, așa cum se proceda în trecut. Dispare condiția ca cei cinci ani să fie consecutivi, iar posibilitate de a plăti retroactiv vechimea în muncă va rămâne valabilă pe termen lung, pentru mai multe generații.

Ce trebuie să faceți pentru a cumpăra vechime

Cei interesați să-și cumpere vechime vor trebui să întocmească un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii și vor plăti în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă, nu neapărat consecutive, care să totalizeze maximum cinci ani.

„Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare social.”, scrie în noua lege a pensiilor.

De asemenea, conform Legii nr. 127/2019 „perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială.”.