Acesta sugerează că somnul ar putea fi un factor de risc pentru declinul cognitiv la persoanele cu depresie.

Cercetătorii au investigat relația dintre durata somnului și sănătate, în special sănătatea creierului. Consiliul Global pentru Sănătatea Creierului (GCBH) recomandă ca adulții în vârstă să doarmă în medie șapte până la nouă ore pe noapte pentru a menține sănătatea și funcționarea creierului, potrivit New Atlas.

O nouă cercetare condusă de Universitatea din Texas Health Science Center din San Antonio (UT Health San Antonio) a analizat dacă asocierea dintre durata somnului și performanța creierului a fost afectată de depresie.

„Durata de somn prea lungă a fost asociată cu o cogniție globală mai slabă și cu abilități cognitive specifice precum memoria, abilitățile vizuale și funcțiile executive”, a spus autorul principal al studiului, Sudha Seshadri, director fondator al Institutului Glenn Biggs pentru Alzheimer și Boli Neurodegenerative de la UT Health San Antonio.

Legătura dintre durata somnului și creier

„Aceste asocieri au fost mai puternice la persoanele cu simptome depresive, indiferent de utilizarea antidepresivelor”, adaugă el.

Cercetătorii au obținut date de la 1.853 de participanți implicați în studiul Framingham Heart Study (FHS). Participanții, dintre care 42,7% erau bărbați, nu sufereau de demență și nu suferiseră un accident vascular cerebral și aveau o vârstă medie de aproape 50 de ani.

Participanții au raportat numărul de ore pe care le-au dormit de obicei, care a fost clasificat ca scurt (mai puțin de șase ore), mediu (între șase și nouă ore) sau durată lungă de somn (mai mare de nouă ore). De asemenea, participanții au fost supuși unor teste neuropsihologice pentru a măsura funcția cognitivă.

Și depresia a fost măsurată, iar participanții au fost împărțiți în patru grupuri: cei care nu luau antidepresive și fără simptome depresive (grupul de control); cei care foloseau antidepresive și fără simptome depresive; cei care nu foloseau antidepresive cu simptome depresive; și cei care foloseau antidepresive cu simptome depresive.

Durata somnului, asociată cu funcția cognitivă generală redusă

Ei au descoperit că durata lungă a somnului a fost asociată cu funcția cognitivă generală redusă, cele mai puternice efecte fiind observate la participanții cu simptome depresive – atât la cei care foloseau, cât și la cei care nu foloseau antidepresive. S-au observat efecte mai slabe, dar semnificative la cei fără simptome depresive.

„De asemenea, persoanele care dormeau mai mult erau mai predispuse să raporteze simptome de depresie”, a spus Vanessa Young, coordonator de cercetare clinică la Institutul Biggs, autorul principal al studiului.

Somnul mai lung, un risc pentru declinul cognitiv

„Somnul poate fi un risc modificabil pentru declinul cognitiv la persoanele cu depresie”, a subliniat ea.

Designul transversal al studiului nu a permis cercetătorilor să determine cauzalitatea relației dintre somn și performanța cognitivă. În plus, auto-raportarea duratei somnului se poate să fi introdus distorsiuni de reamintire, inclusiv supraestimarea timpului real de somn față de timpul petrecut în pat.