Ce cară de fapt Vladimir Putin în valiza misterioasă?

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut lumină asupra enigmei ce învăluie valiza misterioasă purtată permanent de agenții din preajma președintelui rus Vladimir Putin.

Întrebat în podcastul actorului Mihai Bobonete ce cară de fapt președintele rus în acea geantă, Geoană a spus că nu este vorba despre o valiză nucleară.

„Este un kit de protecție imediată. Nu e valiză nucleară”, a spus Mircea Geoană.

Geoană a subliniat că în mod normal este vorba despre un kit de protecție imediată, un instrument vital pentru securitatea liderului rus și a echipei sale de protecție. Totuși Putin dorește să se înțeleagă cu totul altceva.

„Așa vrea el să se înțeleagă, și anume că umblă cu nuclearul după el, dar în mod normal e un kit de protecție imediată pe care cei din protecția lui îl pot folosi în caz că apare ceva”, a spus acesta.

Secretarul general adjunct al NATO a accentuat importanța simbolistică a puterii în contextul prezenței militare și a paradelor, susținând că acestea sunt modalități de a proiecta și a consolida imaginea de putere brută.

„Simbolistica puterii este mai importantă decât puterea însăși. De ce se deschid ușile la Kremlin și sunt militarii ăia? Pentru că este expresie de putere brută. De ce sunt parade militare? Pentru a da un sentiment (n.r. de putere)”, a mai completat Mircea Geoană.

Vladimir Putin a fost surprins de mai multe ori cu „valiza nucleară”

Anul trecut, au fost difuzate imagini cu președintele rus Vladimir Putin în China, la Beijing, însoțit de ofițeri care purtau așa-numita „servietă nucleară”, care poate fi folosită pentru a ordona un atac nuclear.

Putin, după o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing, a fost filmat mergând spre o altă întâlnire înconjurat de securitate și urmat de doi ofițeri de marină ruși în uniformă care purtau fiecare câte o servietă.

Valiza nucleară a Rusiei este purtată în mod tradițional de un ofițer de marină. Cunoscută sub numele de „Cheget” (după numele muntelui Cheget din Munții Caucaz), servieta se află în permanență cu președintele, dar este rareori filmată.

„Există anumite valize fără de care nicio călătorie a lui Putin nu este completă”, declarau corespondenții de la Kremlin ai agenției de presă de stat RIA într-o postare pe Telegram ca urmare a acestor imagini.

Într-un alt clip, Putin apărea după o întâlnire la Beijing, cu ofițerii de marină filmați din nou la câțiva pași de acesta.

Președintele american are și el un astfel de dispozitiv – numit „fotbal nuclear”. Geanta conține codurile pe care președintele le-ar folosi pentru a autentifica un ordin de lansare a rachetelor nucleare în cazul în care nu s-ar afla la Casa Albă.