Cele mai mic venit net în cadrul Metrorex este cel al unui curier, care primeşte lunar circa 1.300 de lei. La polul opus este directorul general adjunct, care câştigă aproximativ 5.800 de lei lunar. capital.ro a intrat în posesia unui stat de plată care atestă faptul că o casieră de la metrou merge acasă lunar cu circa 1.900 de lei în buzunar.

Salarii tarifare şi prime de 2.600 de lei în medie

Potrivit directorului general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, veniturile nete ale angajaţilor companiei se compun din salariul tarifar conform grilei de salarizare şi o serie de sporuri, în funcţie de activitatea desfăşurată.

„La salariile tarifare de bază se adaugă aproape 60%-70% sporuri”, a declarat pentru capital.ro Gheorghe Udrişte. Astfel, veniturile medii brute lunare ale angajaţilor Metrorex au ajuns în acest an la circa 3.600 de lei, iar veniturile nete la 2.600 de lei lunar.

Persoana care ne vinde cartele câştigă 1.900 de lei

0-42313-metrorex2.jpgDacă nivelul cel mai mic e cel al curierului şi cel mai înalt nivel de venit net este al directorului general adjunct, puţin sub medie se situează un casier şi peste medie un mecanic de tren:

Concret, un casier cu o vechime de 3 ani la Metrorex are un salariu net de 1.800-1.900 de lei. Acesta trebuie să aibă diplomă de liceu şi unele studii de specialitate, care durează între 6 luni şi un an.

„Cursurile de specialitate sunt în contabilitate şi în domeniul financiar. Nu e suficientă diploma de liceu”, a explicat directorul general al Metrorex.

Mecanicii de tren bagă în buzunar dublu decât casierii

0-42314-metrorex3.jpgÎn cazul unui mecanic de tren cu o vechime similară, venitul net lunar ajunge la circa 2.900-3.000 de lei. Mecanicul are nevoie de studii medii şi cursuri de specialitate, care pot dura câţiva ani.

„Mecanicii de tren se situează în partea de sus a grilei de salarizare şi, de aceea, câştigă aproape dublu decât casierii”, a menţionat Gheorghe Udrişte.

Directorul general câştigă mai puţin decât adjunctul său

0-42315-metrorex4.jpgGrila de salarizare are peste 30 de trepte. Pe cea mai mică treaptă a grilei se situează curierii, iar pe cel mai înalt nivel este directorul general adjunct.

În cursul anului curent, directorul general a fost scos din grilă, acesta fiind angajat prin contract de mandat în urma unei decizii a Guvernului. Tot prin decizia Executivului, venitul net al directorului general a fost plafonat. Drept urmare, Gheorghe Udrişte câştigă lunar 4.680 de lei, pentru că nu popate depăşi nivelul unui secretar de stat.

Angajaţii Metrorex sunt peste media naţională

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), salariul mediu net la nivel naţional este de 1.359 lei, similar cu cel mai mic venit net al unui angajat de la Metrorex, adică postul de curier.

Comparaţia poate continua cu un casier al Metrorex, care câştigă lunar cât un angajat în domeniul de cercetare-dezvoltare: 1.879 lei net lunar.

Nu în ultimul rând, un mecanic de tren care lucrează la Metrorex câştigă lunar aproape cât o persoană din domeniul intermedierilor financiare şi al asigurărilor: 2.994 lei net lunar.

0-42316-metrorex5.jpg