Premierul Giuseppe Conte a vorbit despre o urgență națională în contextul coronavirusului, declarând într-un interviu pentru cotidianul La Repubblica că „pentru a ieși din această criză, vom recurge la toate mijloacele omenești și financiare”.

Măsurile au devenit de ieri tot mai restrictive. Magazinele, restaurantele și barurile au fost închise şi vor mai funcționa doar farmaciile și supermarketurile.

Cine iese din casă fără un motiv bine întemeiat, aflat pe lista celor permise de autorităţi, riscă să facă trei luni de închisoare. Italienii se pot deplasa doar la serviciu sau pentru urgențe personale. 

Măsuri de carantină au fost luate și la Vatican. Bazilica și piața Sfântul Petru au fost închise publicului până pe 3 aprilie.

În Italia trăiesc peste 1,2 milioane de români. Câteva mii au reușit să plece spre casă, înainte de declarararea carantinei. Însă majoritatea a rămas acolo și trebuie să respecte aceleași reguli dure, ca și italienii.

Marian Mocanu, vicepreşedintele Ligii Românilor din Italia, a declarat la Digi24: „Suntem cu toţii obligaţi să stăm acasă. Există trei motive pentru care putem să ieşim: la farmacie, la cumpărături în oraşul nostru nu în satul vecin şi la serviciu în situaţii în care suntem medici şi altele… Dacă ne ducem la plimbare, poliţia ne întreabă unde mergem. Trebuie să dovedim, cu hârtie scrisă. Putem să fim arestaţi și să mergem la puşcărie 3 luni şi să primim o amendă”.

În Italia au fost înregistrate miercuri 2.313 noi îmbolnăviri și 196 de decese. Din 30 ianuarie și până acum, 827 de oameni au murit în peninsulă din cauza noului coronavirus. Numărul total al îmbolnăvirilor, cel mai mare din Europa, este de peste 12.500.

Medic: Situația de acum este o bombă care explodează

Coronavirusul este o bombă care a explodat, spune medicul care coordonează secțiile de terapie intensivă din nordul Italiei. Acolo, în nord, este focarul de coronavirus. Aproape 60% dintre toate cazurile de coronavirus din țară au fost confirmate în Lombardia.

Medic din Milano: „Gândiți-vă că situația de acum este o bombă care explodează și pur și simplu ești copleșit de numărul incredibil de mare de pacienți. Poate că ar trebui să înăsprim și mai mult măsurile de limitare a răspândirii COVID-19.

Mesajul pe care eu vreau să-l transmit tuturor și fiecărei țări care se confruntă cu asta – sper să nu fie cazul – este că cel mai important lucru rămâne să-i înveți pe oameni cum să se comporte în astfel de situații.

Dacă nu oprești răspândirea bolii, sistemul de sănătate, indiferent de cât de bun, de eficient, de modern ar fi, mai devreme sau mai târziu, va intra în colaps, asta pentru că numărul pacienților este prea mare pentru resursele pe care le avem și asta peste tot în lume. Deci cel mai important lucru este ce ar trebui să facă oamenii ca să oprească răspândirea bolii”.

Attilio Fontana, guvernatorul Lombardiei: „Nu vom mai putea rezista mult. Avem nevoie să se producă o inversare a tendinței. Trebuie ca oamenii să oprească infecția. Acolo unde a fost instituită zona roșie, unde s-a creat o izolare socială intensă, rezultatele au fost pozitive. La Codogno și în restul zonelor roșii, contagiunea a încetinit și azi e mult mai mică decât în restul Lombardiei”.