Companiile BCR Asigurări şi Omniasig au realizat anul trecut aproximativ 19% din volumul de prime brute subscrise pe piaţa asi­gurărilor din România. Compania for­mată prin fuziunea celor două se numeşte Omniasig Vienna Insurance Group şi este noul lider al pieţei locale de asigurări. „Principalul obiectiv al planului de dezvoltare al noului Om­ni­a­sig Vienna Insurance Group în 2012 prevede realizarea unui volum de prime subscrise de 1,2 miliarde de lei.
 
De asemenea, societatea va lansa noi pro­duse, flexibile şi adaptate actualului context economic şi nevoilor clienţilor şi va miza pe apropierea faţă de brokerii de asigurări şi îmbunătăţirea relaţiei cu aceştia“, a spus, într-o conferinţă de presă Mihai Tecău, preşedintele directoratului Omniasig. Dacă noua companie reuşeşte să îşi îndeplinească obiectivele va ocupa, cel mai probabil, primul loc în piaţă, în condiţiile în care principalul concurent, adică Astra Asigurări, a avut anul trecut afaceri cu puţin peste un miliard de lei, iar în primul trimestru al acestui an a intrat pe scădere. Tecău a spus că Omniasig va urmări, în 2012, consolidarea activităţii de busi­ness, prin adoptarea unei strategii prudente de dezvoltare, îmbunătăţirea ratei combinate şi menţinerea ei la un nivel cât mai scăzut sub 100%, precum şi prin reanalizarea şi restructurarea portofoliului şi o subscriere atentă şi precaută a noilor riscuri preluate în asigurare. Un element important al strategiei de dezvoltare a companiei îl reprezintă parteneriatul de vânzări de produse de asigurări încheiat între Omniasig şi Banca Comercială Română (parte a acordului de colaborare între Erste Bank şi Vienna Insurance Group), parteneriat în derulare care are un rol semnificativ în consolidarea întregii reţele teritoriale a companiei.
Lider ipotetic în anul fuziunilor
Rezultatele obţinute anul trecut de cele două companii care formează acum Omniasig ar fi plasat noua companie pe primul loc în topul asigurătorilor, cu prime brute subscrise de peste 1,2 miliarde de lei. Cele două companii aveau împreună peste 2.400 de angajaţi şi o reţea teritorială formată din 350 de unităţi.  Vienna Insurance Group, acţionarul majoritar al Omniasig, deţine Asirom, companie care a ocupat anul trecut locul 5 în România, cu subscrieri de peste 140 de milioane de euro, plasându-se exact între Omniasig (locul 3) şi BCR Asigurări (locul 7). Anul 2011 a fost, de altfel, extrem de interesant în ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile pe piaţa asigurărilor. Anul trecut s-a încheiat fuziunea între Ardaf şi Generali şi s-au anunţat două mişcări importante care vor conduce la schimbarea liderilor tradiţionali atât pe segmentul asigurărilor generale, cât şi în ceea ce priveşte asigurările de viaţă. Pe lângă fuziunea dintre BCR Asigurări şi Omniasig, a mai fost anunţată şi achiziţionarea Aviva de către Alico. Societatea nou-formată va fi, aproape sigur, noul lider pe asigurări de viaţă, surclasând pentru prima dată compania ING Asigurări de Viaţă. Iar mişcările nu s-au oprit aici, întrucât tranzacţii mai mici sunt aşteptate în continuare pe piaţa asigurărilor.