O decizie controversată în sectorul energetic

Angajații Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) au primit o veste proastă în ultima ședință a comisiei mixte din martie 2024: vor pierde sporurile pentru orele lucrate în weekend, dar în schimb vor primi compensații suplimentare la salariu, în valoare de până la 700 de lei.

Această decizie afectează în special angajații care lucrează la tură continuă și care în mod obișnuit beneficiau de un spor considerabil pentru munca depusă în zilele de sâmbătă și duminică.

Potrivit președintelui executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, mare parte din fondul de promovare și armonizare salarială va fi redirecționat către salariații care sunt în pericol de a pierde din veniturile lor din cauza eliminării sporurilor pentru sâmbete și duminici.

Acest fond va consta într-o majorare medie de 200 de lei brut pentru fiecare angajat, cu o limită maximă de 700 de lei brut pe persoană.

Potrivit informaţiilor de la finalul anului 2023, CEO avea în jur de 9.000 de angajaţi.

complex energetic
O carieră a Complexului Energetic Oltenia / SURSA FOTO: Inquam Photos, Adel Al-Haddad

Eliminarea sporurilor pleacă de la o decizie luată de Guvern

Decizia de a elimina sporurile de weekend vine în contextul unor schimbări mai ample în sectorul public, unde Guvernul a anunțat intenția de a tăia 50% din sporurile anumitor categorii de bugetari.

Acest demers face parte dintr-un efort mai larg de reducere a cheltuielilor publice și de consolidare a resurselor financiare în domeniile care au nevoie de sprijin, cum ar fi infrastructura și sănătatea.

În timp ce decizia de a elimina sporurile de weekend poate fi privită ca o măsură de economisire a costurilor din partea companiei, pentru angajați ea reprezintă o schimbare semnificativă în structura veniturilor lor lunare.

Deși compensațiile suplimentare de până la 700 de lei la salariu sunt binevenite, mulți se întreabă dacă acestea vor fi suficiente pentru a compensa pierderea sporurilor de weekend, mai ales pentru cei care se bazează pe acestea pentru menținerea unui nivel de trai adecvat.

Cu toate acestea, eliminarea sporurilor de sâmbătă și duminică și înlocuirea lor cu compensații suplimentare aduce schimbări semnificative în viața profesională și financiară a angajaților CE Oltenia.

Este de așteptat ca această decizie să genereze reacții diverse din partea angajaților și a sindicatelor, în timp ce compania își justifică măsurile ca parte a unei strategii de optimizare a costurilor și de consolidare a resurselor umane.