„Băncile să afişeze procentual comisionul, iar calculul sa fie făcut de către client!” spune la RFI purtătorul de cuvânt al Consiliului Patronatelor Bancare, Bogdan Preda, întrebat care este poziţia băncilor în legătură cu solicitarea de marţi a ANPC, care i-a pus pe jar pe bancheri. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a publicat marţi un proiect de ordin prin care băncile vor fi obligate să afişeze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele aferente operaţiunilor pe care un client doreşte să le efecuteze cu un card de debit sau credit, exprimate în suma exactă, nu procentual.

Băncile spun că susţin demersul, dar subliniază că sunt de acord să afişeze comisioanele pe care le percep la ATM-uri numai sub formă de procente din suma vizată de tranzacţie, nu valoarea exactă a comisionului. Cu alte cuvinte, ele susţin că determinarea comisionului ar trebui să cadă în sarcina clientului.

„Consiliului Patronatelor Bancare consideră că ar fi trebuit iniţiat un proces consultativ mai amplu, la care să participe şi reprezentanţii bancari. Practic, şi băncile au aflat, ca şi presa şi ca şi mine, de acest proiect al ANPC, în aceeaşi zi. Afişarea comisioanelor în procente nu ar trebui să fie o problemă, dar se menţionează că aceste comisioane ar trebui afişate în valoare absolată. Colegii din bănci mi-au spus că din punct de vedere tehnic ar putea să fie extrem de greu de implementat acest sistem”, afirmă Bogdan Preda.

Întrebat dacă poziţia băncilor nu are de a face mai de grabă cu diferenţa de impact la nivel vizual şi mental în ceea ce priveşte prezentarea comisionului sub forma unei valori exacte sau a unui procent – pentru înţelegerea procentului fiind necesară efectuarea unui calcul procentual mental -, purtătorul de cuvânt al Consiliului Patronatelor Bancare susţine că „nu este vorba despre o lipsă de dorinţă sau de reticenţă a băncilor de a afişa comisioanele sub forma unor cifre exacte, ci despre anumite dificultăţi ale instituţiilor bancare în materie de software şi comunicare”. Oficialul nu poate explica, însă, de ce aceleaşi greutăţi tehnice nu ar apărea şi în cazul afişării sub formă de procente a comisioanelor de la ATM-uri.

Specialişti IT din sectorul bancar au explicat pentru RFI că nu există dificultăţi suplimentare pe care băncile le-ar putea întâmpina în cazul afişării exacte a comisioanelor. „Din punct de vedere tehnic, afişarea cifrei exacte percepute drept comision şi  menţionarea comisionului sub formă de procent sunt la fel de uşor de realizat”, afirmă sursa citată.

SURSA: RFI