‘În consultare cu alte burse şi alţi participanţi ai pieţei, Nyse Euronext îşi va închide pieţele luni, 29 octombrie, sub rezerva confirmării, şi marţi, 30 octombrie’, a indicat operatorul într-un comunicat.

Referindu-se la un ‘consens al pieţelor şi al comunităţii de reglementare’ în condiţii de intemperii, operatorul bursier motivează că trecerea uraganului Sandy va face foarte dificilă asigurarea siguranţa angajaţilor’ săi.

‘Vom lucra cu sectorul pentru a stabili următorii paşi în vederea restabilirii schimburilor de îndată ce situaţia o va permite’, asigură acesta.

Bursa din New York indicase mai devreme că schimburile fizice vor fi suspendate luni, iar piaţa va rămâne deschisă într-o manieră electronică.

Toate transporturile în comun la New York – metroul, autobuzele şi trenurile – au fost suspendate încă de duminică seara de către autorităţi în aşteptarea sosiri uraganului Sandy în noaptea de luni. Autorităţile au ordonat suspendarea traficului din cauza riscului de inundaţii şi pagube ce ar putea fi provocate de Sandy, care este aşteptat să se abată astăzi asupra coastei de nord-est a SUA.

De asemenea, şi-au închis porţile şi instituţii internaţionale precum ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite), FMI (Fondul Monetar Internaţional) şi Banca Mondială (BM), care le-au dat liber angajaţilor lor.

În afară de greutăţile pe care le-a produs în viaţa de zi cu zi a americanilor, îngreunând şi procesul electoral, uraganul Sandy a provocat şi primele pagube economice. Astfel, a crescut preţul benzinei cu 1% în urma închiderii importantei uzine de prelucrare a petrolului ConocoPhillips în New Jersey şi ca urmare a reducerii producţiei de combustibili în această regiune.

Industria de divertisment are şi ea de suferit – în Atlantic City (statul New Jersey) au fost închise toate cazinourile. Nu funcţionează teatrele de pe Broadway, iar unele competiţii sportive au fost suspendate.

Autorităţile nu ascund că ar putea interveni întreruperi de electricitate masive şi inundaţii grave. Evacuarea oamenilor este în plină desfăşurare în zonele de coastă din Virginia până în Massachusetts. Numai la New York, la ordinul primarului Michael Bloomberg, circa 300.000 de persoane au fost trimise în adăposturi sigure.

Sandy aduce la ţărm valuri de până la 4 metri înălţime, iar rafalele de vând ating 120 km în centrul său. Experţii atrag atenţia asupra dimensiunilor uriaşe ale uraganului – diametrul său este de 800 de km.Meteorologii avertizează că pe uscat, în combinaţie cu frontul atmosferic rece care vine din Canada, Sandy ar putea să se transforme într-o ‘super-furtună’.

În total, Sandy, supranumit deja de experţi ca ‘Frankenstorm’, ar putea să afecteze aproape 20 de state americane, precum şi importante oraşe ca New York, Washington, Boston, Philadelphia, Baltimore şi circa 50-60 milioane de persoane, conform autorităţilor americane.
Sursa: Agerpres