"N-am reuşit să adoptăm proiectul de lege a salarizării unitare, dar l-am finalizat şi lăsăm un proiect fezabil de lege a salarizării unitare. El se bazează pe un impact bugetar suportabil din punctul nostru de vedere şi se bazează, în primul rând, pe cunoaşterea unei realităţi", a afirmat Cioloş, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

"Pentru prima dată, de ani de zile, avem aproape finalizată în proporţie de peste 95% baza de date cu salariile din sistemul public. Fără existenţa acestei baze de date orice proiect de lege a salarizării unitare ar fi fost mai mult sau mai puţin o utopie, pentru că se baza pe supoziţii şi nu pe cunoaşterea realităţilor în ceea ce priveşte nivelul de salarii", a mai spus premierul.

Potrivit raportului la final de mandat al Guvernului Cioloş, aplicarea proiectului de lege a salarizării este estimată la 19,5 miliarde lei până în 2022, majorarea salarială medie fiind de 37,3%. Proiectul introduce, în premieră, un spor de 30% pentru funcţiile greu ocupabile, cum ar fi acelea de specialişti IT.

Actualul Guvern va lăsa viitorului Executiv un proiect de buget care a fost lucrat la nivel tehnic de Ministerul de Finanţe, a mai spus Cioloş. 

"Aşa cum noi am găsit un proiect de buget, când ne-am instalat în noiembrie (2015 – n.r.), şi noi, la rândul nostru, lăsăm un proiect de buget, care a fost lucrat la nivel tehnic de Ministerul de Finanţe. El n-a fost discutat în Guvern, pentru că era clar pentru noi că n-are sens ca acest Guvern să facă o propunere de buget, atât timp cât urmează să vină un Guvern nou, legitimat prin alegeri, cu un program de guvernare care are inclusiv elemente de reper bugetar. Deci există un astfel de proiect lucrat la nivel tehnic în Ministerul de Finanţe, cu date luate de la (…) Institutul de Prognoză", a declarat Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria. 

Premierul Cioloş a precizat că nu ştie în ce măsură viitorul ministru de Finanţe va avea sau nu nevoie de datele respective. 

"PSD a prezentat încă din campania electorală un proiect de buget, deci nu ştiu în ce măsură domnul Ştefan (Viorel Ştefan – n.r.) va avea sau nu nevoie de aceste lucruri, dar datele respective există. Nu ştiu dacă e cazul să mai fac comentarii pe conţinutul acestui proiect, atât timp cât (…) PSD a câştigat alegeri sau a obţinut un rezultat bun în alegeri pe baza unui program de guvernare care include şi un proiect de buget, pe care înţeleg că Guvernul vrea să-l aplice", a spus Cioloş.

AGERPRES