‘China a fost în ofensivă pentru a falsifica sistemul de schimburi comerciale în avantajul său şi pe cheltuiala altor ţări, în special a SUA’, a declarat Barack Obama în cursul unei conferinţe de presă. ‘Şi manipularea cursului de schimb este un exemplu, unde cel puţin intervenţiile pe pieţele de schimb au făcut ca moneda lor să valoreze mai puţin decât ceea ce ar dicta piaţa în mod normal’, a adăugat liderul de la Casa Albă.

El a apreciat că având în vedere aceste intervenţii ale Beijingului, aprecierea yuanului rămâne insuficientă. ‘Aceasta face exporturile lor mai puţin scumpe şi exporturile noastre spre ei mai scumpe. Am observat o anumită ameliorare, o apreciere lejeră a yuanului de un an. Dar nu este suficient’, a menţionat preşedintele american.

Barack Obama a făcut această declaraţie în contextul în care Senatul examinează în prezent un proiect de lege vizând penalizarea Chinei. Proiectul vizează acuzarea formală a Chinei de manipulare a monedei şi aplicarea de sancţiuni. Textul a trecut de o nouă etapă joi în Senat – cu majoritate democrată – cu un vot procedural de 62 de voturi pentru şi 38 împotrivă. Votul final urmează să aibă loc marţea viitoare.
De ce se ceartă SUA cu China: aprecierea yuan-ului ar micșora deficitul comercial al SUA cu o treime Americanii au luat-o razna: Îi acuză pe chinezi de crime economice. Vor război? Se întâmplă: SUA atacă China în "războiul valutar" (și comercial)