Ireversibilitatea progreselor în lupta împotriva corupţiei în România a fost pusă recent în pericol, arată Comisia Europeană într-un raport anual privind situaţia economică şi socială din România, publicat miercuri. 

"Rezultatele bune continue ale instituţiilor judiciare în lupta împotriva corupţiei au fost puse serios sub semnul întrebării de evenimente de pe parcursul ultimului an. Reformele în desfăşurare ale legilor justiţiei riscă să afecteze independenţa sistemului judiciar şi să distrugă progresele obţinute în ultimii zece ani", atrage atenţia Comisia Europeană, scrie Agerpres. 

Executivul comunitar subliniază de asemenea că "instituţiile judiciare şi cadrul legal pentru lupta împotriva faptelor de corupţie continuă să fie sub o presiune intensă". 

Sub genericul ''Semestrul european – pachetul de iarnă'', Comisia Europeană a publicat miercuri analiza anuală privind situaţia economică şi socială din statele membre, care include evaluarea progreselor înregistrate în ceea ce priveşte îndeplinirea recomandărilor specifice fiecărei ţări în parte şi o evaluare a eventualelor dezechilibre. Au fost publicate 27 de rapoarte de ţară, pentru toate statele membre în afară de Grecia, care face obiectul unui program de ajustare macroeconomică. 

Pachetul de iarnă face parte din ciclul anual de coordonare a politicilor la nivelul UE, cunoscut sub denumirea de semestru european, şi se bazează pe cele mai recente date din previziunile economice intermediare de iarnă din 2018 ale Comisiei şi pe analizele şi recomandările din pachetul de toamnă din cadrul semestrului european din 2017.