Comisia Europeană a prezentat noile reguli de ajutor de stat pe care băncile le pot primi. Recomandările Comisiei vor intra în vigoare până la 2011, an care este dat de prognoze drept primul an de creştere după perioada crizei.

Într-un comunicat al CE se arată că aceasta este perioada esenţială în care poate fi derulat un asemenea cod de conduită deoarece acum este momentul pentru restabilirea viabilităţii sectorului bancar din Europa.

„Deşi criza financiară nu s-a încheiat, trebuie să acţionăm serios, împreună cu statele membre, pentru restructurarea băncilor europene, să restabilim viabilitatea acestora fără sprijin public şi să redinamizăm concurenţa pe piaţa unică”, a declarat comisarul pentru Concurenţă, Neelie Kroes.

De asemenea, CE solicită ca băncile să fie supuse unui test de rezistenţă, pentru a se putea crea strategii de abordare a problemelor ce pot să apară în viitor. Oficialii de la Bruxelles nu vor să trimită băncilor un semnal cum că de acum încolo au o plăasă de scăpare şi că pot să facă orice mutări, indiferent cât de riscante pot fi. Ba chiar mai mult, trebuie să îşi analizeze activitatea din trecut, să ăşi asume responsabilitatea şi să contribuie la restructurare.