Ce facem cu lumânarea de la Înviere

Ce facem cu lumânarea de la Înviere? În noaptea Învierii, bisericile din întreaga țară sunt pline de credincioși, care participă la slujba de Înviere și primesc Lumina Sfântă, pe care o duc acasă.

Mântuitorul Iisus Hristos este numit în Sfânta Evanghelie „Lumina lumii”, iar simbolistica lumânării din noaptea de Înviere este înțeleasă în acest sens.

Preoții avertizează că lumânarea cu care am luat Lumina Sfântă nu ar trebui să se stingă pe pragul casei sau deasupra ușii, așa cum afirmă unele superstiții. De asemenea, dacă lumânarea s-a stins, nu ar trebui să fie aruncată și nici să fie pusă alături de celelalte lumânări pe care le aducem la biserică.

Este recomandat ca lumânarea cu care am luat Lumina Sfântă să fie aprinsă treptat în fiecare zi din Săptămâna Luminată.

De asemenea, cu binecuvântarea preotului, credincioșii pot păstra această lumânare pentru a o aprinde la nevoie, în momente de încercare sau boală, conform doxologia.ro.

Această lumânare are o semnificație aparte, deoarece a purtat Lumina Sfântă din Ierusalim.

Miracolul Luminii de la Ierusalim

Sfântul Mormânt al Mântuitorului este localizat în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim și este amplasat în centrul rotondei. Aici, în fiecare an, de Paștele Ortodox, are loc un eveniment deosebit al ortodoxiei, și anume aprinderea focului deasupra Sfântului Mormânt.

În Vinerea Mare, imediat după slujba Prohodului, Mormântul este verificat de un polițist arab, un turc și un reprezentant al statului Israel. Aceștia se asigură că în interior nu există nicio sursă de foc, apoi îl supraveghează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormântul Domnului. După aceasta, ușa Sfântului Mormânt este sigilată, iar la intrare rămân doar gardienii.

Pogorârea Sfintei Lumini are loc în fiecare an în Sâmbăta Mare, fiind oferită pelerinilor prezenți în Biserica Sfântului Mormânt de către Patriarhul Ierusalimului. Acesta intră în Sfântul Mormânt ținând în mâini patru mănunchiuri formate din 33 de lumânări, reprezentând numărul anilor trăiți de Iisus pe pământ.

Aflat în Sfântul Mormânt, Patriarhul îngenunchează și rostește mai multe rugăciuni. După un timp, credincioșii prezenți în Biserică observă o lumină puternică, sub forma unui fulger care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată pe piatra din interiorul Mormântului.

Timp de câteva minute, focul aprins poate fi atins, deoarece acesta nu arde. Patriarhul strânge cu mâinile vata aprinsă și o pune în două cupe de aur. O cupă este dusă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena, conform sursei citate.

La final, Patriarhul iese din Mormântul Domnului și le oferă pelerinilor Sfânta Lumină, strigând de trei ori: „Veniți să luați Lumină!”.