Luni seară, Casa Albă a anunţat că Donald Trump a extins până la 1 iunie scutirea de la plata taxelor vamale la importurile de oţel şi aluminiu pentru Uniunea Europeană, Canada şi Mexic. Extinderea a fost anunţată cu doar câteva ore înainte de expirarea precedentei decizii de suspendare a tarifelor. 

Administraţia Trump a anunţat luni seară că s-au încheiat acorduri de principiu cu Argentina, Australia şi Brazilia privind exceptarea permanentă de la plata taxelor vamale, detaliile urmând să fi finalizate în scurt timp. „De asemenea, au fost extinse negocierile UE, Canada şi Mexic pentru 30 de zile. În toate aceste negocieri, administraţia se concentrează pe cotele care vor duce la restrângerea importurilor, vor preveni transbordarea şi vor proteja securitatea naţională”, a precizat Casa Albă. 

Marţi, Comisia Europeană, care coordonează politica comercială a celor 28 de state membre ale UE, a acceptat decizia şefului statului american dar a precizat că Uniunea Europeană ar trebui exceptată permanent de la plata taxelor vamale la importurile de oţel şi aluminiu deoarece supracapacităţile de producţie la oţel şi aluminiu nu sunt cauzate de blocul comunitar. 

Germania, aş cărei excedent comercial a fost criticat de Trump, a precizat de asemenea că se aşteaptă la exceptarea permanentă, deoarece nici una din părţi nu doreşte escaladarea tensiunilor comerciale. 

„Decizia SUA prelungeşte incertitudinea de pe pieţe, care afectează deja deciziile mediului de afaceri. UE ar trebui exceptată permanent şi complet de la aceste măsuri deoarece ele nu pot fi justificate pe temeiul securităţii naţionale”, se arată în comunicatul CE. 

Asociaţia Europeană a Producătorilor de Oţel, Eurofer, printre ai cărei membri se află ArcelorMittal, ThyssenKrupp şi Tata Steel Europe, a salutat decizia SUA, deşi este temporară, dar şi-a exprimat îngrijorarea că tendinţa de majorare a importurilor, înregistrată deja în ultimele luni, ar putea continua deoarece ţările îşi redirecţionează exporturile către piaţa deschisă a UE. 

Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, va continua discuţiile cu secretarul american pentru comerţ, Wilbur Ross, şi cu reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, se arată în comunicatul forului comunitar. 

 

Conform Agerpres, luna trecută, Cecilia Malmstrom afirma că Uniunea Europeană nu este o ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite şi se aşteaptă să fie exclusă de la aplicarea tarifelor anunţate de preşedintele Donald Trump, în caz contrar fiind pregătită să adopte măsuri de retorsiune în termen de 90 de zile. 

UE a ameninţat deja cu posibile măsuri de retorsiune la decizia lui Trump. Lista pregătită de Comisia Europeană include aproximativ 200 de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde de euro (3,45 miliarde de dolari). Lista include bourbon, pastă de arahide, suc de portocale, precum şi oţel, îmbrăcăminte şi produse industriale. 

În data de 8 martie, şeful statului american a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, exceptând Canada şi Mexic. Ulterior, Casa Albă a anunţat suspendarea tarifelor până la 1 mai pentru importurile din statele membre ale UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada şi Mexic, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, iar negocierile continuă.