Lansat pe data de 20 mai 2008, atunci când a primit în administrare primii lei de la contributori, Pilonul II de pensii private obligatorii a traversat cu bine anii de criză economico-financiară.

În cei 6 ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un număr total de participanţi de 6,15 milioane, cu 2 milioane mai mult decât cei 4,15 milioane de la start. În prezent, circa 3,7 milioane dintre aceştia primesc contribuţii în mod regulat, lună de lună, în conturile lor individuale. De la startul sistemului şi până astăzi, sistemul s-a consolidat printr-o serie de fuziuni, care au redus numărul fondurilor de la 18 la 8.

În aceşti 6 ani, fondurile de Pilon II au primit în administrare de la participanţi, prin intermediul Casei Naţionale de Pensii Publice şi a Casei de Pensii Sectoriale a MApN contribuţii în valoare totală de 12,49 miliarde lei, iar prin investirea acestor resurse financiare fondurile de pensii private obligatorii au ajuns în prezent la active nete de 15,46 miliarde lei (3,5 miliarde euro).

Din perspectiva performanţei investiţionale, Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 11,2% (conform standardelor internaţionale), în contextul profilulului redus de risc al plasamentelor şi în condiţii adverse din economia şi pieţele financiare globale.

În prezent, fondurile de pensii private obligatorii investesc aproximativ 95% din toţi aceşti bani în România, investiţiile în străinătate fiind de numai 5%. Două treimi din portofolii reprezintă titluri de stat, circa 16% sunt acţiuni listate, iar restul alte obligaţiuni, depozite bancare, fonduri mutuale şi altele.

Fondurile de Pilon II deţin titluri de stat ale României în valoare de peste 10 miliarde lei, reprezentând circa 10% din valoarea emisiunilor în circulaţie.

Din activele nete de 15,46 miliarde lei, peste două miliarde lei sunt în prezent investiţi direct în 35 de companii româneşti listate pe Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB), fondurile de pensii de Pilon II asigurând circa 10% din lichiditatea medie zilnică a tranzacţiilor bursiere. De altfel, în ultimul an, fondurile de Pilon II şi-au dublat expunerea pe acţiuni listate, majorându-şi astfel substanţial rolul în economia reală.

La sfârşitul anului 2013 (cele mai recente date publicate conform legislaţiei), cele mai importante cinci deţineri ale fondurilor de Pilon II erau la Fondul Proprietatea (294,6 milioane lei), Petrom (265,6 milioane lei), Romgaz (258,7 milioane lei), Banca Transilvania (200,5 milioane lei) şi Transgaz (129,8 milioane lei).

În cazul marilor companii de stat privatizate parţial pe Bursă în ultima perioadă, fondurile de pensii private obligatorii au cumpărat deţineri importante. De exemplu, fondurile de Pilon II deţineau la finele anului 2013 circa 13% din oferta publică Romgaz, peste 15% din ofertele Nuclearelectrica şi Transelectrica, precum şi aproape 24% din ofertele Transgaz (deţinere raportată la numărul total de acţiuni vândut de stat prin ofertele publice realizate la BVB). 

Agerpres