Analiza pornește de la informațiile obținute în decursul anului 2014 de la 600 de utilizatori ai platformei HomeFinders.ro. Ea indică cele mai căutate zone din București, precum și tipologia clienților care apelează la serviciul de reprezentare a cumpărătorului și evidențiază evoluția cererii în raport cu oferta.

Preferința bucureștenilor pentru zona Tineretului este dictată de beneficiile pe care ea le prezintă: parc, accesul la două magistrale de metrou, existența băncilor, a spațiilor comerciale și a unor școli apreciate. Informațiile oferite de clienții companiei de consultanță imobiliară indică faptul că aceasta este prima opțiune inclusiv pentru persoanele care locuiesc în zonă și sunt interesate de achiziționarea unui apartament mai mare. 

Următoarele două zone aflate în interesul cumpărătorilor din Capitală sunt Aviației și 1 Mai, lucru care relevă o creștere a cererii pe segmentul mediu-plus. Însă, dacă în Tineretului numărul de oferte disponibile spre vanzare este relativ echilibrat in raport cu cererea, în Aviației și 1 Mai, ofertele pentru apartamente scoase la vânzare își fac apariția în număr mic. Aviației este zona în care se regăsește cea mai mare discrepanță între cerere și ofertă. Aici cererea pentru apartamente de două, trei sau patru camere este în creștere progresivă, însă ofertele noi întârzie să apară. O situație similară există și în zona Ștefan cel Mare, unde numărul de oferte disponibile pentru apartamente la etaje intermediare este în scădere.

“Piața rezidențială a Capitalei a intrat într-un nou ciclu de evoluție. Astăzi, zonele semicentrale, centrale și de Nord se confruntă cu o lipsă de oferte care să acopere cererea în creștere. Ne așteptăm ca situația să se schimbe în următoarea perioadă, întrucât în aceste zone a fost demarat un număr important de proiecte rezidențiale”, a declarat Matei Maloș, Managing Partner HomeFinders.ro.

Tendinţe pe piaţa de lux

Milenialii sau sau aşa – numita „Generaţie Y“, generaţia celor născuţi după 1980, vor redefini piaţa imobiliarelor de lux. Aceasta este concluzia unei analize Crosspoint Real Estate, realizată în colaborare cu Leading Real Estate Companies of the World.

Profilul cumpărătorului de real estate premium se modifică, iar una dintre cele mai importante schimbări este aceea că media de vârstă a celor care cumpără imobiliare de lux este mai mică decât oricând. Generaţia milenialilor, cei care au moştenit averile părinţilor lor, realizate în perioada de „boom“ economic, vor redefini piaţa de imobiliară de lux în perioada urmatoare, arată analiza Crosspoint.

Reprezentanţii acestei generaţii sunt activi în toată lumea, însă cei mai mulţi dintre aceştia provin din China, acolo unde până în urmă cu 15 ani nu au existat averi de anvergura celor de astăzi.

„În Bucureşti, media de vârstă a celor care cumpără proprietăţi rezidenţiale premium, în zonele centrale sau de nord ale Capitalei, este în continuă scădere. Avem clienţi sub 30 de ani pe care îi întâlnim ca proprietari ai unora dintre cele mai exclusiviste penthouse-uri din Bucureşti. WhatsApp, Youtube, Facebook, LinkedIn au devenit limbaje comune între noi şi clienţii noştri. Agenţiile care vor înţelege această tendinţă vor fi câştigătoare în viitor“, spune Mihai Dumitrescu, managing partner Crosspoint Investment Banking & Real Estate.