Vladimir Putin a evitat să apese „butonul nuclear”

În timp ce a vizitat luni o vastă expoziție de realizări rusești, președintelui Vladimir Putin i-a fost arătată o simulare a „butonului nuclear”. Liderul rus a refuzat însă să-l apese, în ceea ce pare a fi o încălzire pentru o iminentă campanie pentru alegerile prezidențiale.

Lui Putin i s-a explicat proiectul unei bombe nucleare sovietice și i s-a arătat un panou de control simulat pentru lansarea unui test nuclear, înainte de a observa imagini ale unei explozii și ale unui nor de ciuperci printr-o fereastră de vizionare.

De la începutul războiului din Ucraina, Putin a reamintit frecvent Occidentului dimensiunea și capacitățile arsenalului nuclear al Rusiei. El a afirmat că oricine ar încerca să lanseze un atac nuclear împotriva sa ar fi șters de pe fața pământului, transmite Reuters.

De asemenea, Putin a desfășurat rachete nucleare tactice în Belarus și a schimbat poziția Rusiei cu privire la două tratate majore privind armamentul. El a insistat în același timp că Moscova nu „branduiește” în mod nechibzuit arme atomice și nici nu își schimbă doctrina privind utilizarea acestora.

O nouă candidatură ar putea fi anunțată săptămâna viitoare

Se așteaptă ca luna aceasta Vladimir Putin să confirme candidatura la alegerile prezidențiale pentru un nou mandat de șase ani, iar apariția de luni se pare că a avut un caracter preelectoral distinct.

El a fost prezentat alături de un grup de elevi scriind un mesaj pe o tablă uriașă cu privire la speranțele sale pentru viitorul lor. De asemenea, a selectat din dorințele pe care copiii le fixaseră pe un brad de Crăciun în speranța că le-ar putea îndeplini.

Putin, în vârstă de 71 de ani, a condus Rusia în calitate de președinte sau prim-ministru din 1999, când Boris Elțîn a demisionat și l-a numit președinte interimar în ultima zi a vechiului mileniu.

Cu încă șase ani la Kremlin, el l-ar depăși pe Josef Stalin, care a condus Uniunea Sovietică din 1924 până în 1953. Ar deveni astfel cel mai longeviv conducător al Rusiei de la Ecaterina cea Mare, în secolul al XVIII-lea.

Confirmarea unei candidaturi ar putea veni săptămâna viitoare, când Putin va găzdui o conferință de presă și o intervenție telefonică în care telespectatorii din întreaga Rusie vor avea ocazia să îi adreseze întrebări.

Evenimentul are loc pentru a 20-a oară și, în mod normal, durează ore întregi. Televiziunea de stat a prezentat pregătirile pentru acest eveniment, cu personal îmbrăcat în tricouri „Team Putin” răspunzând la telefoanele din centrele de apeluri pentru a primi întrebări din partea publicului.

Alegerile sunt o formalitate pentru Putin dacă va candida

Cu sprijinul statului, al presei de stat și al mass-mediei de stat și aproape fără disidența publicului larg, este sigur că va câștiga.

Politicienii din opoziție au prezentat alegerile ca pe o frunză de smochin a democrației care împodobește ceea ce ei consideră a fi dictatura coruptă a Rusiei lui Putin. Astfel de alegeri, spun ei, atrag adesea candidați slabi pentru a da impresia de concurență.

Susținătorii lui Putin resping însă această analiză. Ei spun că sondajele independente arată că liderul de la Kremlin se bucură de cote de peste 80%. Ei spun că Putin a restabilit ordinea și o parte din influența pe care Rusia a pierdut-o în timpul haosului provocat de prăbușirea Uniunii Sovietice.