Configuraţia Curţii Constituţionale este extrem de importantă, în contextul în care marile decizii ale acestei instituţii sunt luate, de obicei, cu majoritate de voturi, iar poziţionarea judecătorilor a reflectat nu o dată tabăra politică din care provin.

Astfel, trebuie spus că PSD are nu mai puţin de trei judecători nominalizaţi la CCR: președintele instituției, Valer Dorneanu, fost deputat social-democrat, Maya Teodoroiu, numită de Senat în februarie 2015, după demisia judecătorului Toni Greblă, acuzat de corupţie și Marian Enache, fost deputat FSN, PDSR şi PSD, numit de Camera Deputaţilor în iunie 2016.

Pe de altă parte, liberalii au doar doi judecători constituţionali nominalizaţi în CCR: Ştefan Minea, profesor de drept din Cluj-Napoca, numit de Camera Deputaţilor în 2010, şi Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei în perioada USL, numită de Senat în iunie 2013.
De menționat că UDMR are și ea un loc la Curte, prin Attila Varga, fost deputat al Uniunii timp de 20 de ani.

Trebuie spus și că preşedintele Klaus Iohannis a nominalizat și el un judecător la CCR, în persoana preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

Totodată, doi dintre oamenii numiţi de către fostul președinte Traian Băsescu sunt încă în funcţie: Petre Lăzăroiu, numit în 2010, şi Daniel Morar, fostul şef al DNA, numit în 2013.

SURSA: RFI