CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituţională a României (CCR) a validat, cu unanimitate de voturi, rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale din acest an, respingând ca „neîntemeiată” a cererea de anulare a alegerilor formulată de Sebastian-Constantin Popescu (candidatul Partidului Noua Românie pentru funcția de președinte al României).

(Sebastian-Constantin Popescu reclamase, între altele, că „doi dintre cei 11 candidaţi la prezidenţiale, în speţă George Simion şi Nicuşor Dan, culmea, amândoi au şi intrat în turul doi, au beneficiat de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, similar ca cel din cazul Călin Georgescu, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor.”)

„În ziua de 9 mai 2025, în cadrul controlului pentru respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României, conferind efectivitate competenţelor înscrise în Constituţia României şi având în vedere votul exprimat în primul tur al alegerilor prezidenţiale din anul 2025, judecătorii constituţionali au hotărât, cu unanimitate de voturi: respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025, formulată de Sebastian-Constantin Popescu; confirmarea şi validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025”, transmite CCR.

Judecătorii CCR au decis organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României duminică, 18 mai 2025, la care participă George-Nicolae Simion şi Nicuşor-Daniel Dan, „în această ordine”. Hotărârile sunt definitive şi general obligatorii.

INSCOP. Profilul votanților (fără Diaspora). Cine a votat cu George Simon și Nicușor Dan?

INSCOP Research a realizat, în ziua turului unu al alegerilor prezidenţiale, un sondaj privind profilul votanţilor lui George Simion, candidatul AUR, şi ai lui Nicuşor Dan, candidat independent. Atenție! Sondajul a fost realizat fără românii din Diaspora.

George Simion (AUR) a fost votat:

  • mai mult de bărbați decât de femei;
  • de persoane cu vârsta cuprinsă între 30 de ani-44 de ani;
  • de persoane care au declarat că au studii primare.

Nicuşor Dan (independent) a fost votat:

  • în egală măsură de bărbaţi şi de femei;
  • de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 ani-29 de ani;
  • de persoane care au declarat că au studii superioare.

Totuși, liderul AUR a obţinut mai multe voturi decât primarul general al Capitalei pe toate categoriile de alegători, cu excepţia alegătorilor cu vârsta cuprinsă între 18 ani şi 29 de ani şi a celor care au declarat că au studii superioare.

INSCOP. Profilul votanților (fără Diaspora). Cine a votat cu George Simon și Nicușor Dan
SURSA FOTO: INSCOP Research

„Dacă vom avea aceeaşi prezenţă la vot ca în 4 mai, rezultatul finalei e clar. Foarte clar. Dacă însă prezenţa va fi semnificativ mai mare (cu 1,5 – 2 milioane de voturi) pe 18 mai comparativ cu 4 mai, atunci finala se joacă. Orice altă strategie e poezie. Bună şi ea în vremuri de restrişte, dar fără efecte concrete asupra dinamicii electorale.

Şi nu, nu suntem încă în Mioriţa pentru că orice e posibil, chiar şi schimbarea unui destin care pare acum implacabil. Să fim optimişti! Indiferent de deznodământ, rezultatul democratic al votului majorităţii cetăţenilor trebuie respectat, la fel cum orice alegător trebuie tratat cu respect, chiar dacă opţiunile nu convin unora sau altora”, a explicat politologul Remus Ştefureac, care a publicat rezultatele sondajului.