„Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 47 de senatori şi 109 deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 89/2021 pentru completarea art. 46 al Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune este neconstituţională, în ansamblul său”, a transmis CCR.

Conducerea SRTV și SRR în atenția PSD

Partidul Social Democrat a atacat legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 89/2021, care reglementează asigurarea continuităţii conducerii interimare a SRTV și SRR, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

În sesizarea trimisă, PSD invocă decizii ale CCR. Conform acestor decizii, alegerea conducerii interimare a celor două instituţii de televiziune și radio ar fi fost neconstituţională. PSD demonstrează că Parlamentul este cel care trebuia să iniţieze procedurile privind alegerea conducerii celor două instituții de presă.

Conform sesizării social-democrațiilor, proiectul adoptat a încălcat principiul bicameralismului. Camera Decizională a adoptat o reglementare diferită de cea adoptată de prima Cameră, modificându-se „substantial” voinţa iniţiatorului.

Proiectul a fost adoptat cu un amendament care prevede că „în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar (…) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii.”

Completarea Legii 41/1994

Ținând cont de motivele expuse ale proiectului de lege pentru aprobarea OUG 89/2021 deoarece la momentul adoptării acesteia nu exista un cadru legal primar pentru asigurarea continuităţii conducerii interimare a SRTV și SRR, în cazul încetării mandatelor stabilite prin hotărâre a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se impunea completarea în consecinţă a Legii 41/1994, potrivit agerpres.ro.