Consiliul Concurenţei (CC) a avizat, joi, în vederea notificării Comisiei Europene, măsurile de sprijin financiar care vor fi acordate de stat către Ford România şi Oltchim (OLT), precum şi cele privind producerea de energie în cogenerare de înaltă eficienţă, în valoare totală de 4,84 miliarde euro.

Ford

Măsurile de sprijin a constructorului de autovehicule Ford România, Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să acorde garanţii de 80% din valoarea unui credit pe care compania americană îl va contracta de la Banca Europeană de Investiţii, în vederea realizării programului de investiţii.

„Măsura de sprijin, în cuantum de 320 milioane de euro, respectă prevederile Cadrului Comunitar Temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finanţare în contextul actualei crize financiare şi economice”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei, citat de Mediafax.

Oltchim

În cazul combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, deţinut de stat, în valoare de 1,97 miliarde de lei (464,1 milioane euro), vizează aprobarea conversiei în acţiuni a creanţei deţinute de fostul acţionar majoritar al combinatului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statuluii (AVAS), şi garanţiile pe care le va acorda Ministerul Finanţelor Publice, reprezentând 80% din valoarea unor credite bancare necesare realizării programului de investiţii.

Energie

Pentru susţinerea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, Guvernul a elaborat o schemă de sprijin financiar pentru producătorii de energie electrică şi termică care deţin sau exploatează comercial centrale de cogenerare de înaltă eficienţă.

Bugetul schemei pentru producţia de energie în cogenerare este de circa 17,232 miliarde de lei (4,06 miliarde euro) pentru perioada 2010-2023, numărul maxim de beneficiari estimat fiind de 500, se mai arată în comunical Consiliului Concurenţei.

Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma unei sume de bani pentru fiecare MWh produs şi livrat în sistem şi care este apoi vândut pe piaţa concurenţială şi prin contracte reglementate.

SURSA: Mediafax