Majoritatea tranzacţiilor, încheiate din perioada ianuarie – iulie, a fost reprezentată de tranzacţii de renegociere şi prelungire a duratei contractuale, în urma cărora s-au obţinut reduceri de costuri în valoare totală de peste 4,2 milioane de euro.

„Observăm două mari tendinţe pe această piaţă: o continuă necesitate a chiriaşilor de a eficientiza costurile, precum şi nevoia de a analiza în detaliu utilizarea optimă a suprafeţei închiriate”, a declarat Răzvan Iorgu, directorul general al CBRE România.

Piaţa imobiliară de birouri a fost marcată, în primul semestru al anului 2013, de tranzacţii de renegociere a condiţiilor contractuale, acestea reprezentând  34% din suprafaţa total tranzacţionată în primele şase luni. În aceeaşi perioadă a anilor 2012 şi 2011, această pondere nu a depăşit 15%, diferenţa datorându-se numărului mare de contracte semnate în 2008-2009, care au termen de expirare anul acesta. În majoritatea cazurilor, tranzacţiile de renegociere vin la pachet cu extinderea perioadei contractuale, dar există şi un număr  în creştere de tranzacţii de renegociere pură.

În ceea ce priveşte nivelul de cereri noi în piaţă, acesta este minoritar, sub 10% din suprafaţa total tranzacţionată la nivelul întregului semestru. Domeniul vedetă al tranzacţiilor din piaţa de birouri a fost, în prima parte a anului 2013, sectorul financiar/bancar, 50% din suprafaţa total tranzacţionată de CBRE în această perioadă fiind pentru companii din acest business.