Guvernul încearcă limitarea contestațiilor prin impunerea unei cauțiuni de până la 880.000 lei. Conform noii legi a achizițiilor, firmele care vor vrea să depună contestaţie, nemulţumite de rezultatele licitaţiilor, sunt obligate să achite o cauţiune de 2% din valoarea contractului, dar nu mai mult de 880.000 lei. Noua lege se aplică de la sfârșitul lunii mai.

Nici nu a intrat bine legea în vigoare că există anumite firme care se pregătesc să depună contestații și cauțiuni. Mai exact, anumite asocieri de firme care au depus oferte pentru licitațiile derulate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au anunțat contestarea deciziilor comisiilor de licitații. Odată cu depunerea contestației, asocierile de firme trebuie să achite și cei 2% din valoarea contractului, dar nu mai mult de 880.000 lei
Această cauţiune va fi plătită pentru contestaţiile făcute la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), accesul la fazele următoare, în justiţie, fiind în continuare liber.
Conform noilor modificări, solicitarea de suspendare poate fi făcută după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a luat o decizie asupra unei contestaţii, atunci când partea interesată atacă în instanţă decizia Consiliului.