Spania a ridicat de la 1 ianuarie 2009 restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru români, de la aderarea României la UE în 2007.

Executivul UE a anunţat luni că analizează în prezent solicitarea Spaniei cu privire la reintroducerea unor restricţii asupra liberei circulaţii pentru lucrătorii români. Chantal Hughes, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a afirmat într-o conferinţa de presă că libera circulaţie pentru cetăţenii unei ţări intrate recent în UE nu poate fi limitată decât în anumite condiţii. ”Înainte de orice, trebuie ca guvernul spaniol să demonstreze că există un risc de distorsiune sau impact major asupra pieţei muncii, trebuie aşadar să existe cifre care să susţină acest lucru”, a spus Hughes.

Guvernul spaniol a decis oficial vineri trimiterea la Uniunea Europeană, spre autorizare, a ordinului ministerial aprobat în aceeaşi zi, prin care se reactivează restricţiile impuse pe piaţa muncii din Spania românilor, care de acum înainte vor avea nevoie de permis de muncă, potrivit ministrului dezvoltării şi purtător de cuvânt al guvernului spaniol, Jose Blanco.

El a reafirmat că obiectivul acestei măsuri temporare este de a ”corela fluxul intrărilor” de români ”cu necesităţile” pieţei muncii din Spania şi de a ”evita ca aceste persoane să ajungă în economia subterană şi să fie victime ale abuzurilor şi exploatării în muncă”. Această iniţiativă ”nu se referă la cei care îşi au deja rezidenţa în Spania”, a mai spus ministrul Jose Blanco.

Sursa: Agerpres