Suma pare impresionantă dacă o raportăm la banii care intrau în țară în 2003 (124 de milioane de dolari), dar este aproximativ la jumătate față de anul 2008 (9,3 miliarde de dolari) și cam la același nivel cu suma de anul trecut (4,9 miliarde).
Numărul de români care muncesc în afara granițelor țării este de aproximativ 2,7 milioane de persoane, reprezentând 13,1% din populația țării.
Unde pleacă românii când pleacă?
În ceea ce privește statele în care muncesc românii, topul este dominat de Italia și Spania, urmate de Ungaria.
Israelul este pe locul 4, în timp ce Statele Unite sunt pe cea de-a cincea poziție, urmate de Germania, Canada, Austria, Franța și Marea Britanie.
În schimb, România are 0,6% din populație formată din imigranți, proveniți din Moldova, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Siria, Ungaria, Grecia, Turcia, Italia, Germania.
Tot mai mulți oameni muncesc în afara țării de origine
Volumul de bani trimişi de emigranţi în ţările lor de origine a crescut în 2010, în pofida crizei, pentru a atinge 325 de miliarde de dolari (plus 6 la sută), primii destinatari fiind India, China, Mexic, Filipine şi Franţa.
Potrivit previziunilor acestui studiu, acest flux urmează încă să crească la 6,2 la sută în 2011 pentru a reprezenta 346 de miliarde de dolari şi la 8,1 la sută în 2012 la 374 de miliarde de dolari. În 2009, volumul acestor transferuri s-a ridicat la 5,5 la sută.

În valoare, India, a doua ţară ce are cei mai mulţi dintre resortisanţi lucrând în străinătate (11,4 milioane de emigranţi) după Mexic (11,9 miloane), primeşte cei mai mulţi bani de la emigranţii săi, adică 55 de miliarde de dolari.

China primeşte 51 de miliarde, Mexicul 22,6 miliarde şi Filipine 21,3 miliarde. Franţa, cu 1,7 milioane de francezi lucrând în străinătate mult în urma altor ţări europene ca Germania sau Italia (3,5 milioane de emigranţi în afara teritoriilor lor), se plasează cu toate acestea pe a cincea poziţie cu 15,9 miliarde de dolari de transferuri de fonduri în favoarea sa.

Potrivit Băncii Mondiale, emigranţii din Franţa lucrează în primul rând în Europa (Spania, Belgia, Germania, Elveţia), dar şi pe continentul american (Statele Unite, Canada).

Banii pleacă în primul rând din Statele Unite care cuprinde 42,8 milioane de imigranţi, cu 48,3 miliarde de dolari trimişi spre ţările lor de origine, urmând Arabia Saudită (26 miliarde de dolari), Elveţia (19,6 miliarde), Rusia (18,6 miliarde) şi Italia (13 miliarde).

Din Franţa, care cuprinde 6,7 milioane de imigranţi, potrivit Băncii Mondiale, pleacă 5,2 miliarde de dolari spre ţările de origine, ceea ce plasează această ţară pe rândul al 14-lea de ţări expeditoare.

În procente din PIB-ul lor, ţările care contează cel mai mult pe resortisanţii lor în străinătate sunt mai ales Tadjikistan, Lesotho, Nepal, Liban, Honduras dar şi Haiti unde banii de la emigranţi reprezintă 15 la sută din bogăţia naţională.