Proiecte abandonate din cauza întârzierilor. 6,3 miliarde de euro din PNRR sunt pierduți
În urma unei analize tehnice coordonate de premierul Ilie Bolojan, ministrul Dragoș Pîslaru a anunțat că România trebuie să renunțe la proiecte din PNRR în valoare de 6,3 miliarde de euro, care nu mai pot fi realizate până la termenul-limită din august 2026.
Aceste proiecte fie au acumulat întârzieri semnificative, fie nu respectă procedurile impuse de Comisia Europeană.
Ministrul a explicat că, în primele săptămâni de mandat, Guvernul a actualizat imaginea de ansamblu asupra PNRR și a demonstrat că pentru 7,8 miliarde de euro nu existau justificări valide. Ulterior, suma proiectelor neeligibile a fost redusă la 6,3 miliarde.
„După o analiză detaliată coordonată de premierul Ilie Bolojan, s-a constatat că aproximativ 6,3 miliarde euro din proiecte nu mai pot fi realizate din cauza întârzierilor acumulate de fostele guverne sau a nerespectării procedurilor”, a declarat Dragoș Pîslaru.
Planul revizuit: 8,7 miliarde rămân valabile, plus un pachet suplimentar de 540 milioane euro
După ajustare, România păstrează un buget de 8,7 miliarde de euro în PNRR, destinat proiectelor care pot fi finalizate în termen. În plus, Guvernul propune includerea unui pachet adițional de 540 de milioane de euro, vizând reziliența și medicina de urgență – propuneri venite din partea Ministerului de Interne.
„Deci 15 miliarde minus 6,3, adică 8,7 miliarde care ar rămâne în PNRR, la care se adaugă un pachet de măsuri legate de reziliență”, adaugă șeful MIPE.
Totodată, în ședința de guvern de luni, a fost agreat un nou pachet de 2,54 miliarde de euro, cuprinzând investiții în domenii-cheie considerate anterior irealizabile. Ministrul afirmă că, în urma dovezilor aduse, aceste proiecte pot rămâne în componenta de împrumut a PNRR.
„Noi am tot strâns dovezi cu privire la acest lucru, că ele pot fi terminate până la sfârşitul lunii august 2026, deci pot să rămână în componenta de împrumut din PNRR”, a subliniat el.

Resetarea relației cu Bruxelles: „Reconstruim încrederea”
Dragoș Pîslaru a subliniat, în cadrul conferinței de presă, că România a reușit să redeschidă dialogul cu Comisia Europeană, punând accent pe transparență și corectitudine. Potrivit acestuia, „cea mai importantă constatare este redeschiderea, resetarea modului în care Comisia Europeană lucrează cu noi şi ideea aceasta de a reconstrui încrederea pe care o avem de reconstruit”.
Ministrul a declarat că, în trecut, guvernele anterioare au promis reforme fără a le implementa efectiv. În schimb, actualul Executiv a început să salveze unele dintre proiectele considerate „moarte”, dar care s-au dovedit a fi încă viabile.
„Au fost multe lucruri pe care le-am tot promis că le facem şi de guvernările anterioare şi nu s-a întâmplat. Şi cred că ceea ce este iarăşi foarte important este că vom salva o parte din proiectele care erau considerate iarăşi, plastic, moarte, când a venit acest guvern. Nu am acum o estimare. După cum v-am spus, este un proces încă de negociere, dar cu siguranţă voi avea o actualizare spre sfârşitul săptămânii viitoare, când deja ar trebui să ştim care este forma pe care stăm pe PNRR”, a mai spus Pîslaru.
Simplificare și reducere: PNRR devine mai realist
Un alt aspect major al revizuirii este simplificarea Planului, considerat inițial „stufoas” – cu peste 500 de jaloane și ținte. În prezent, au mai rămas aproximativ 378 de jaloane, iar ministerul discută despre reducerea semnificativă a țintelor intermediare și clarificarea descrierilor, în conformitate cu cerințele europene.
„În acest moment încă mai sunt vreo 378 şi discutăm de o reducere semnificativă a ţintelor intermediare, simplificarea descrierilor, lucruri care sunt în linie”, a menţionat ministrul.
Dragoș Pîslaru a precizat că România va transmite până la finalul lunii iulie cover note-ul cu forma revizuită a PNRR, pentru ca, până la sfârșitul anului, țara să poată depune cererea de plată numărul 4. Această etapă este esențială pentru continuarea finanțărilor europene.
Banca de Investiții: încă în negocieri
Unul dintre proiectele strategice rămâne înființarea Băncii pentru Investiții și Dezvoltare, pentru care România dorește o injecție de capital din PNRR. Deși Comisia Europeană nu a dat încă acordul final, discuțiile sunt avansate, iar România a furnizat documentația suplimentară necesară.
„În acest moment nu vă pot spune că deja sunt obținute. Vă pot spune că în discuția pe care am avut-o în Comisia Europeană, ministerele de linie au adus argumentele pentru care aceste investiții sunt fezabile. Au rămas că vor trimite documente adiționale”, spune ministrul.
Obiectivul principal: să nu pierdem niciun euro din fondurile nerambursabile
Dragoș Pîslaru a încheiat cu o asigurare fermă că România nu va pierde niciun euro din componenta non-rambursabilă.
Până la finalul lunii iulie, Guvernul intenționează să finalizeze forma actualizată a PNRR, să salveze cât mai multe proiecte și să se asigure că cererea de plată 4 este eligibilă. În paralel, vor continua discuțiile tehnice pentru optimizarea planului și păstrarea finanțării europene.
„Avem confirmarea faptului că România nu va pierde niciun euro din componenta non-rambursabilă. Acest lucru este revalidat şi la Bruxelles, săptămâna trecută şi revalidat inclusiv în discuţiile pe care le-am avut acum când delegaţia Comisiei Europeană a venit în România. Este obiectivul prioritar, suntem acolo, avem doar nişte mici ajustări, unele în plus, unele în minus, dar nu există în acest moment un risc să avem proiecte care să nu poată fi îndeplinite până în august 2026. Este mandatul cel mai important, vrem să nu pierdem niciun euro din fondurile nonrambursabile”, a mai spus el.