Nu ai reușit să pleci în vacanță în această vară? Mai ai o șansă: cum septembrie se consideră ca fiind „o prelungire a verii“, agențiile de turism au oferte externe pe ultima sută de metri, cu bugete de la câteva sute de euro până la peste 1.000 de euro. Mai pe scurt, iată cum arată o selecție a celor mai căutate destinații. „Pentru septembrie, turiștii noștri pot alege destinația Hurghada (Egipt) sau Tenerife (insulă în Spania), unde pot face plajă, temperaturile fiind destul de ridicate în comparație cu România. Dintre programele proprii, circuitul în Islanda oferă o experiență unică: aici, activitățile obișnuite devin extraordinare, iar o plimbare pe timpul nopții poate însemna un spectacol de lumini oferit de aurora boreală“, spun reprezentanții Eximtur. 

Potrivit acestora, pentru Tenerife, cu plecare pe 19 sau 26 septembrie (zbor charter) sunt oferte de aproximativ 500-600 de euro, în funcție de serviciile pentru care optezi. Reprezentanții agenției propun, între altele, un program pentru seniori, de 613 euro de persoană, cu pensiune completă, care include bilet de avion charter, taxe aeroport, cazare șapte nopți în cameră dublă, transfer de grup aeroport-hotel-aeroport, asistență turistică, asigurare medicală și storno.
O alternativă pentru această toamnă (inclusiv în noiembrie), mai scumpă ce-i drept, este și programul din Thailanda, care îți dă posibilitatea să cunoști Bangkok și Phuket. Dacă faci rezervare acum pentru noiembrie (plecare pe 23), prinzi un pachet la prețul de 1.495 euro de persoană, nouă nopți cazare la patru stele, program de grup cu zbor București – Thailanda – Bangkok și Phuket. 

„Thailanda, care are 1.430 de insule, înseamnă îmbinarea între modern și istoric, între nou și vechi, întâlnirea între distracție și cultură, cu agitația piețelor stradale, peisajele naturale sălbatice și misterul templelor budiste“, mai spun reprezentanții Eximtur. Și, de ce Bangkok? Ei bine, pentru că primește mai mulți vizitatori decât oricare alt oraș din lume, fiind un loc al contrastelor, foarte animat, cu temple strălucitoare. Mâncarea este un alt punct de atracție aici, de la preparatele locale servite la tarabele din stradă și până la mâncăruri „haute cuisine“ la restaurante romantice, pe acoperișurile clădirilor.

Totuși, dacă pe lista ta se află Islanda, cu Aurora Boreală și minunile ei naturale,  bugetul este undeva la aproape 1.700 de euro de persoană, cu plecare de la începutul lui noiembrie, șase nopți, zborul fiind din Budapesta. Între locurile care vor fi vizitate, din datele Eximtur, este bine să amintim Parcul Național Thingvellir, unic în lume, faimos atât din punct de vedere istoric (aici s-a format Parlamentul islandez), cât și geologic (tot aici se spune că „se rupe“ pământul, fiind locul unde placa tectonică, ce sprijină continentul nord-american, se depărtează de placa europeană). Și încă ceva: Cascada Gullfoss sau Cascada Seljalandsfoss și laguna glaciară Jökulsárlón sunt tot atâtea locuri care merită văzute. 

Mai departe, o altă agenție, Cocktail Holidays, propune câteva circuite care, în mod sigur, vor schimba radical modul în care este abordată o vacanță. „În oferta noastră, în acest moment, mai sunt câteva programe pentru lunile septembrie și octombrie, un circuit în Lisabona – Madeira, unul în Maroc, o croazieră pe Nil cu minisejur în Hurghada, un program social Costa Brava și Barcelona, cu tarife de la 469 de euro la 1.059 de euro de persoană“, spune Maria Goicea, director de marketing al agenției, care punctează și că astfel de oferte sunt foarte căutate și se dau repede. 
Să luăm ca exemplu circuitul pentru Portugalia, Lisabona – Madeira, pachet de șapte nopți cu zbor din București, oferta fiind de 790 de euro de persoană, șapte nopți, valabilă pentru rezervări efectuate până la 29 septembrie și cu plecare din 30 septembrie. Sau, tot prin această agenție, ne putem opri la Maroc, un circuit de cinci stele, pentru nouă zile, plecare în octombrie, din București (zbor Turkish Airlines), Casablanca, Maroc, la prețul de 1.059 euro de persoană. 

De Maroc amintește și Dragoș Horhogea, director general Agetur. „Circuitele noastre în Birmania – incursiune în Țara de Aur, Maroc și Gibraltar, Brazilia – Argentina – Uruguay – Țara de Foc și Patagonia, cu plecări din octombrie și noiembrie, pot reprezenta vacanța de toamnă pentru cei care doresc să călătorească în această perioadă a anului. Fiecare variantă de circuit oferă turiștilor posibilitatea de a descoperi orașele de pe traseul acestuia, dar și de a se relaxa, programele fiind alcătuite astfel încât timpul petrecut într-un circuit de 11, 16 sau 23 de zile să fie extrem de plăcut“, punctează el. Birmania are o reducere de 100 de euro, în perioada aceasta, tariful fiind de 1.990 euro de persoană, pentru 16 zile, cu plecare din 13 octombrie. 

Iar dacă preferi destinațiile clasice, cu cele mai mari volume, Dan Dumitru, director de marketing Paralela 45, spune că „mai sunt doar câteva locuri“ cu plecare din București, Cluj-Napoca și Iași, pentru Grecia și Antalya. „Sunt pachete cuprinse între 193 și 305 euro de persoană, pentru șapte nopți, în condițiile specificate în ofertă. Pentru cei care vor doar bilete de avion, avem oferte din București, Cluj-Napoca, Timișoara spre Santorini, Tenerife și Mallorca și, separat, putem să găsim și variante de cazare“, detaliază acesta. 

Așadar, ofertele sunt variate. La fel și bugetele. Dacă îți dorești ceva „mai sofisticat și diferit“, plătești mai mult. Altfel, rămâi la locurile bătătorite de ani de zile și scoți din buzunar doar câteva sute de euro.

 

Câteva exemple de vacanțe

193 euro de persoană este prețul de pornire pentru un pachet de 7 nopți în Zakynthos (Grecia), cu plecare din 
23 septembrie. (Sursa: Paralela 45);
613 euro de persoană înTenerife, un program pentru seniori, cu pensiune completă, cazare 7 nopți. (Sursa: Eximtur); 
790 euro de persoană pentru circuitul în Portugalia, Lisabona – Madeira, un pachet de 7 nopți cu zbor din București. (Sursa: Cocktail Holidays);
1.990 euro de persoană este prețul pentru Birmania, 16 zile, cu plecare din 13 octombrie. (Sursa: Agetur).