Invitat în studioul Digi 24, Ioan M. Ioniță a explicat faptul că Iohannis încă nu are un nou mandat de președinte, iar lovitura poate veni chiar de la alegătorii săi.

Ziaristul a explicat faptul că dacă electoratul PNL îl vede deja președinte pe Iohannis, chiar acest lucru poate să-i aducă înfrângerea în turul al doilea, întrucât nu se vor mai mobiliza la urne pentru al doilea tur.

Ioniță a observat faptul că ți Iohannis a observat acest lucru, motiv pentru care în primul lui mesaj de după anunțarea rezultatelor a fpcut apel la mobilizare pentru al doilea tur.

Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, actualul şef al statului, a declarat că războiul cu PSD nu s-a încheiat, făcând apel la români să vină la vot şi în turul doi al scrutinului prezidenţial.

El a subliniat că PNL, USR PLUS, PMP şi UDMR trebuie să înceapă să lucreze împreună.

„O apreciere deosebită pentru munca depusă de noul guvern liberal, sub conducerea lui Ludovic (Orban – n.r.) astăzi. Şi în ţară şi în străinătate votul a decurs într-o ordine perfectă, impecabilă, dar războiul cu PSD nu s-a încheiat. Mai avem o luptă, un pas peste două săptămâni. Pentru următoarea rundă, pentru turul doi, le spun celor care au fost în stradă împreună cu mine ca să apere statul de drept: veniţi la vot pentru ca lupta voastră să nu fi fost în zadar. Celor care îşi doresc spitale, şcoli, autostrăzi le spun: veniţi la vot ca să înlăturaţi PSD definitiv de la putere şi să facem împreună toate aceste lucruri. Celor care nu mai doresc să le plece copiii şi nepoţii din ţară: veniţi la vot, fiindcă acum putem să schimbăm lucrurile! Iar celor mulţi am văzut astăzi din diaspora care sunt deja plecaţi le spun: veniţi la vot fiindcă acum puteţi să faceţi diferenţa! Votanţilor USR PLUS, care au susţinut astăzi un candidat foarte bun, le amintesc ce avem în comun – credinţa că statul de drept şi bunul european sunt pilonii dezvoltării României pe termen lung şi îi chem să construim împreună acest viitor pe care ni-l dorim. Celor de la PMP le spun: veniţi la vot. Acum putem împreună să facem România educată pe care şi eu mi-o doresc. Războiul cu PSD nu s-a terminat, dar noi suntem în poziţia în care trebuie să începem să lucrăm împreună, noi – PNL, USR PLUS, PMP, UDMR – care ne dorim o Românie normală. (…) Dragi români, veniţi la vot pentru o Românie normală!”, a spus Iohannis, la sediul PNL, după anunţarea exit-poll-urilor.

Şeful statului a mai afirmat că înfrângerea PSD nu înseamnă că votanţii stângii vor fi ignoraţi sau uitaţi.

„Ei îşi doresc ceea ce îşi doresc toţi românii de la cei care sunt în conducerea ţării – bani publici folosiţi corect pentru şcoli, spitale, autostrăzi, pensii stabile şi instituţii în slujba cetăţeanului, legi corecte şi respectate de toţi”, a adăugat el.

Potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, candidatul PNL, preşedintele Klaus Iohannis, a obţinut 38,7% la alegerile prezidenţiale de duminică, reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă, 22%, iar candidatul USR PLUS, Dan Barna, 16,1%.

Exit-poll-ul realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde arată că Iohannis a obţinut 39%, Dăncilă – 22,5%, iar Barna – 16,4%.