Incendiile majore din California au dus la cel mai mortal și mai distructiv sezon de incendii înregistrat vreodată, cu zeci de decese și trei sferturi de milion de hectare distruse. Anul acesta, Grecia a trecut prin cele mai mari și devastatoare incendii înregistrate în ultimii ani.

Schimbările climatice, sursa incendiilor

Schimbările climatice sporesc de la an la an probabilitatea izbucnirii astfel de incendii. Soluția ar fi oprirea schimbărilor climatice. O altă idee este de a îmbina gestionarea alternativă a unor tehnici străvechi cu tehnologia modernă.

Autoritățile pot lua din timp măsuri pentru a încerca să gestioneze apariția incendiilor și pentru a limita potențialul lor de a deveni aproape imposibil de controlat.

Metodele tradiționale se pot combina cu tehnologii moderne, inclusiv cartografierea prin satelit și aprinderea aeriană controlată, folosindu-se elicoptere sau drone.

Există și alte lucruri care se pot face, pentru a contracara incendiile sălbatice și impactul lor. Modele de computer mai sofisticate sunt capabile să prezică modul în care se va dezvolta o flacără, permițând o mai bună planificare a resurselor de stingere a incendiilor.

Pe măsură ce centrele urbane se extind în zonele sălbatice în care incendiile sunt mai frecvente, interfața dintre cele două devine o zonă critică, unde strategii preventive eficiente pot ajuta la menținerea siguranței clădirilor.

Veerachai Tanpipat, cercetator Upper ASEAN Wildland Fire, spune că o soluție ar fi combaterea focului cu foc. Populația indigenă a Australiei și nativii americani au o lungă istorie în gestionarea cu succes a focului. Aborigenii nomazi au jucat un rol-cheie în prevenirea incendiilor prin arderea vegetației de la suprafață pentru a crea zone care împiedicau amploarea incendiilor declanșate de fulgere. Coloniștii au stopat aceste practici ale combaterii focului cu foc.

În Venezuela, o combinație de experiență a indigenilor cu tehnici moderne este utilizată pentru gestionarea incendiilor din Parcul Național Canaima, în timp ce metodele și strategiile puse în aplicare în Australia sunt exportate în locuri îndepărtate precum Botswana, Brazilia și Canada.