Cîrstoiu are șanse reale să câștige PMB

Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a oferit un interviu în care a vorbit despre situația actuală dintre candidații pentru PMB.

Acesta a fost întrebat cine ar fi avut interese să-l retragă pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru PMB.

Remus Pricopie a pus în discuție câteva aspecte importante în legătură cu situația candidaturii medicului Cîrstoiu.

Pricopie a subliniat că este paradoxal să încerci să elimini din cursă un candidat care pare să aibă șanse reale de a câștiga alegerile.

El a sugerat că acest lucru ar putea fi motivat de dorința unor grupuri de interese de a împiedica modificările neprevăzute ale echilibrului de putere pe care victoria medicului Cîrstoiu le-ar putea aduce. Acest lucru ar putea fi considerat inacceptabil pentru anumite cercuri de interese.

„Se ridică, însă, o serie de întrebări simple. Prima: dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat și, eventual, eliminat din cursă, chiar înainte ca aceasta să înceapă? Mai există și un al doilea element important.

Conform mai multor sondaje, medicul Cîrstoiu a reușit în mai puțin de 20 de zile să ajungă la o intenție de vot de 23%. Ceilalți doi candidați – Nicusor Dan și Piedone – au scăzut destul de mult.

Prin urmare, cum să scoți din cursă un candidat cu șanse să câștige alegerile?

Iar aici explicația poate fi următoarea: scoaterea medicului Cîrstoiu din cursă este avută în vedere de unii tocmai pentru că are șanse să câștige. Strică jocurile unora, ceea ce, evident, poate fi inacceptabil pentru unele grupuri de interese nelegitime.”, a precizat Remus Pricopie, potrivit aktual24.ro.

Remus Pricopie
Remus Pricopie (SURSA FOTO: LinkedIn)

Acuzațiile care i se aduc lui Cîrstoiu nu sunt susținute de o instituție a statului

Ulterior, acesta a mai fost întrebat și despre acuzațiile care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu. Este vorba despre cele care arată că averea sa nedeclarată este în continuă creștere.

Remus Pricopie a remarcat că s-a observat o anumită tactică în ceea ce privește „dezvăluirile publice” referitoare la presupuse averi nejustificate și incompatibilități, care sunt aduse în discuție exact în momentul depunerii unei candidaturi.

El a menționat că această tactică a fost utilizată și în alte situații similare.

Pricopie a subliniat că, în cazul în care aceste „acuzații” ar fi fost făcute de către o instituție oficială a statului, ar fi acordat mai multă atenție acestora.

„Această metodă a „dezvăluirilor publice” cu privire la averi nejustificate și incompatibilități, descoperite EXACT în momentul depunerii unei candidaturi, a mai fost folosită și cu alte ocazii. Dacă aceste „acuzații” ar fi susținute de o instituție a statului, m-aș uita cu mai multe atenție. Pentru moment, văd numai agitația legată de un medic care, repet, are șanse să câștige alegerile, dacă este lăsat să fie evaluat de cetățeni, la urne, nu „judecat” în studiourile TV.”, mai spune acesta.

Cătălin Cîrstoiu
SURSA FOTO: Facebook, Cătălin Cîrstoiu

Relația dintre AUR și Cătălin Popescu Piedone

Remus Pricopie spune că este o posibila legătură dintre Piedone și AUR, menționând că observă anumite modele de comunicare similare între ei și că pare că se protejează reciproc.

Cu toate acestea, el a subliniat că nu deține elemente concrete pentru a susține această ipoteză, ci doar observații de natură circumstanțială.

Pricopie a sugerat că ar fi o strategie greșită din partea PUSL să se asocieze cu Simion și AUR.

„Am sentimentul că între Piedone și AUR există o frăție mai veche. Nu am elemente concrete, văd numai modele de comunicare comune și faptul că pare că se protejează reciproc. Ar fi o strategie greșită din partea PUSL să se afișeze cu Simion și AUR, o formațiune pseudo-politică, asociată cu Rusia și cu tehnicile KGB de manipulare. PUSL nu are nevoie de această asociere.”, continuă el.

Cristian Popescu Piedone
SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Remus Pricopie consideră că primar al PMB ar fi Cîrstoiu

Rectorul SNSPA sugerează că, de la momentul în care medicul Cîrstoiu și-a anunțat public candidatura, Nicușor Dan a înregistrat o scădere în sondaje.

El mai spune că șansele de revenire pe o traiectorie ascendentă pentru Nicușor Dan sunt reduse dacă competitorii rămân aceiași.

Remus Pricopie a mai precizat că Piedone are un avantaj semnificativ în abilitatea sa de a comunica cu:

  • publicul
  • presa

Cu toate acestea, se remarcă și faptul că el este perceput cu eticheta de om cu probleme etice și intelectuale. Acesta are o viziune care pare a fi depășită pentru bucureșteni.

Medicul Cîrstoiu, în schimb, a reușit să devină cunoscut datorită controversei generate de contracandidații săi. Acest lucru i-a adus o notorietate favorabilă.

Potrivit lui, Nicușor Dan, Cristian Popescu Piedone și medicul Cătălin Cîrstoiu se înscriu oficial în cursă săptămâna viitoare, este foarte probabil ca medicul Cîrstoiu să devină viitorul primar general al Bucureștiului.

” Mai apare un alt element: de la lansarea publică a medicului Cîrstoiu, Nicușor Dan scade în sondaje. Dacă rămân aceiași competitori, șansele ca Nicușor Dan să revină pe o curbă ascendentă sunt mici. În cel mai bun caz, se stabilizează pe un plafon de susținători fideli.

Cristian Popescu Piedone are și el un mare avantaj: comunică public, cu presa, cu o foarte mare ușurință. Un lucru important pentru un politician, atribut pe care nu-l regasim la Nicusor Dan, dar care există, într-o oarecare măsură, la medicul Cîrstoiu. Piedone are însă eticheta de om cu multe probleme etice și intelectuale. Chiar el a afirmat că „nu este nevoie de prea multă intelectualitate la primărie” și nici să nu-l bănuim de dileme etice.

Acest profil NU are cum să fie unul acceptabil pentru bucureșteni. În opinia mea, Piedone nu trăiește în secolul XXI, ci undeva într-un fel de Sicilie a anilor 1970. Acesta este stilul său de lucru, modul de a se raporta la bucureșteni, adică unul greșit. Medicul Cîrstoiu avea o problema de notorietate, dar s-a rezolvat. L-au ajutat contracandidatii, prin „dezvaluirile” lor, să fie „pe afiș”, pe ecranele televizoarelor, să audă toată țara de medicul ortoped care a făcut 13.000 de operații.

Oamenii au propriile sisteme de referință și evaluare. În concluzie, în opinia mea, dacă săptămâna viitoare se vor înscrie oficial în cursă Nicușor Dan, Cristian Popescu Piedone și medicul Cătălin Cîrstoiu, atunci este foarte posibil ca viitorul primar general al Bucureștiului să fie Cîrstoiu.”, spune acesta.