În perioada iulie-septembrie, Japonia a înregistrat o creștere economică de 1,5% comparativ cu trimestrul anterior, însă analiștii avertizează că întărirea yenului și problemele economiei globale ar putea afecta redresarea economică a țări, potrivit BBC.

Japonia a fost împinsă în recesiune după puternicul seism care a zguduit țara în martie și care a provocat o adevărată criză nucleară prin pagubele produse centralei nucleare de la Fukushima. Mai multe fabrici și-au sistat activitatea în acea perioadă fiind afectate de tsunamiul care a urmat cutremurului. Potrivit lui Yasuo Yamamoto, de la Institutul de Cercetare Mizuho, revenirea economiei pe creștere a fost determinată de reluarea activității din industrie și a exporturilor. Potrivit datelor oficiale, exporturile sunt răspunzătoare pentru circa o treime din această revenire pe plus a economiei.

Chiar dacă Japonia speră că ce a fost mai rău a trecut, analiștii economici avetizează că trimestrul patru al acestui an ar putea aduce o încetinire a creșterii economice, ca urmare a problemelor economiei globale și a inundațiilor din Thailanda.

”Japonia nu se poate baza pe cererea externă pentru a crește, deoarece Europa are mari probleme”, a adăugat Yamamoto, citat de BBC.