Despre Băsescu am doar două lucruri de spus care sunt demne de ţinut minte: Puterea corupe! Iar puterea absolută corupe absolut.

S-a rupt! În afara ecranelor TV, zgomotul a trecut neobservat. Nicio huruială apocaliptică, nicio bufnitură îngrozitoare. A fost clar că nu a căzut un gigant, ci mai degrabă o creatură slabă şi cu dublă personalitate, precum personajul Gollum din „Stăpânul inelelor“. Dar cum altfel putea să se simtă căderea unui guvern pe care îl vom numi de acum „Guvernul Boc 1“?! Cea mai bună metaforă care să descrie situaţia ne este oferită chiar de realitate. Domnul Băsescu, candidat la preşedinţie (încă neoficial) dansează cu zâmbetul pe buze o horă în mijlocul unui grup de tinere îmbrăcate în costume populare. E cazul să ne îngrijorăm? Nicidecum. Dragi români, aşezaţi-vă liniştiţi la locurile voastre! Totul decurge conform planului. În afara ringului de dans mic şi strâmt care nu ne încape pe noi, muritorii de rând, fiind ocupat până la refuz de politicieni, se află România. Ţara în care trăim, în care ne punem speranţele, singura pe care o simţim a noastră. În această ţară, se întâmplă şi alte lucruri în afara baletului băsescian. Iată doar două exemple desprinse din presa cotidiană şi care au trecut neobservate în vârtejul din jurul crizei politice: cetăţenii români plătesc impozite pe un profit care nu există, iar justiţia română a achitat prin hotărâre definitivă un funcţionar de stat corupt în mod evident.

Să luăm cele două cazuri pe rând. Impozitul corespunzător tranzacţiilor imobiliare este calculat pe ba­za unei grile. Aceasta este construită con­form unor preţuri specifice primei jumătăţi a lui 2008. Dar piaţa imobiliară s-a prăbuşit. S-au înregistrat reduceri până la 40 – 50% în cazul unora dintre apartamentele de pe piaţă. Nu şi grila de impozitare, care a reacţionat la modificarea condiţiilor de piaţă cu viteza luminii stinse. Iar românii plătesc impozit pentru nişte bani pe care nu-i au. Cazul doi este cel al fostului director Romsilva care a achiziţionat anumite bunuri pentru regia pe care o conducea la preţuri dovedite a fi de 20 de mii de ori (!!!) mai mari decât cele de piaţă. Plus un tanc reconvertit în utilaj agricol, absolut inutil, cu un adaos comecial de 1.744%(!!!). Toate acestea cu banii statului român, adică ai contribuabilului, adică ai mei şi ai dum­neavoastră, cei care citiţi. Omul e acum bine-mersi, curat şi plăcut uscat după câteva şedinţe de tratament cosmetic aplicat de justiţia română.

Cele două cazuri sunt nişte abuzuri evidente ale Puterii în faţa cetăţeanului simplu, fie că vorbim despre cea judecătorească, fie de­spre cea legislativă. Aşa că, să mă iertaţi că nu mă preocupă prea tare gâlceava guvernanţilor. Îmi pasă mai mult ce putem face în calitate de cetăţeni români ca să ne recăpătăm propriile drepturi. Sunt sigur că trebuie să existe o soluţie. Întotdeauna există. N-am putea să dăm justiţia în judecată? Despre Băsescu, am doar două lucruri de spus care sunt demne de ţinut minte: Puterea corupe! Iar puterea absolută corupe absolut.