Comisioanele percepute de bancile straine pentru operatiunile realizate cu cardul de credit sunt diferite de cele din tara

Sa presupunem ca vrei sa “tragi” la un hotel din Paris. Sau ca ai pus ochii pe un gadget in Dubai. Ori, tocmai ai luat cina intr-un restaurant londonez. Ce faci? Parca nu da prea bine sa-ti scotocesti buzunarele dupa bancnote. Nu-i asa ca e mai simplu si mai elegant sa scoti cardul de credit? Dar si asta te costa…




Gandul la vacanta a inceput sa devina chinuitor. Ai asta in minte de cateva luni si vrei ca totul sa iasa perfect. Asa ca ti-ai planificat cu minutiozitate toti pasii pe care ii ai de facut. Aici, apar cateva chestiuni care nu-ti prea convin, pentru ca fac parte din categoria celor care nu sunt strict previzibile. De exemplu, nu poti sa calculezi cu exactitate cati bani vei cheltui, iar intrebarea pe care ti-o pui este: oare cata valuta sa cumpar? Daca intervine o cheltuiala neprevazuta? si apoi, de ce sa te streseze mereu ideea ca ai putea ramane intr-o jenanta pana de bani exact cand ospatarul asteapta langa tine sa platesti nota?


Cardul cu utilizare internationala, de debit, cu descoperit de cont sau credit revolving, sau din ce in ce mai mult utilizatul card de credit, rezolva toate aceste probleme. Trebuie sa stii insa ca in strainatate comisioanele nu sunt aceleasi ca in tara. Exista anumite comisioane percepute de banci pentru tranzactiile realizate la ATM-urile din strainatate, comisioane care le includ si pe ale bancii emitente, si pe ale celei straine, posesoarea ATM-ului la care se face tranzactia. Valoarea acestora este de 1%-2% din suma extrasa, plus trei dolari sau trei euro, in functie de locatia in care se realizeaza tranzactia. In schimb, daca in Romania plata la comercianti, cu banii de plastic, este “free”, in strainatate doar cateva banci ofera aceasta facilitate. In cazul platii cu cardul direct la comercianti, comisioanele sunt de 1% – 2% la cardurile Visa, in timp ce la Mastercard tranzactia poate sa fie gratuita sau sa aiba un comision de 0,5%, bineinteles in functie de banca emitenta. Cardul in lei beneficiaza exact de aceleasi tarife, chiar daca platile sunt in euro sau dolari. Totusi, aici sunt percepute anumite comisioane de conversie valutara, de maximum 2%. Ideal ar fi ca banii de plastic cu care porniti la drum sa fie emisi in moneda tarii respective: Mastercard in euro pentru Uniunea Europeana si Visa pentru SUA sau tarile cu mopneda de plata dolarul.


Se impune o precizare. Majoritatea turistilor prefera transformarea banilor destinati vacantei in moneda tarii in care se va face calatoria. Pentru ca banii sunt pastrati in numerar, grijile nu dispar, ci chiar se inmultesc: de la locul de pastrare a sumei care va asigura confortul sejurului pana la maruntisul necesar nevoilor de tot felul si chiar situatia neplacuta in care un client trebuie sa plateasca in avans o interventie medicala de urgenta. Pe de alta parte, schimbarea leilor in euro sau dolari se efectueaza in Romania la casele de schimb, care percep sau nu anumite comisioane, cursul de schimb avand o variatie de cateva sute de lei in plus fata de cursul oficial anuntat de BNR in ziua respectiva. In strainatate, posesorul de card poate schimba direct la comercianti sau la ATM leul in valuta tarii in care se afla.



Cu tot cu comisioanele de conversie, variatiile fata de cursul oficial din Romania sunt de cativa lei pentru cardurile Visa si de maximum 10 de lei pentru cardurile tip Mastercard. In schimb, daca turistul apeleaza la casele de schimb din Uniunea Europeana, bancare sau non-bancare (pentru situatia in care planul de acasa nu s-a potrivit cu cel din strainatate), trebuie sa stie ca acestea percep obligatoriu comision, de regula intre 3% si 5%. Practic, utilizarea cardului in strainatate se dovedeste a fi si o metoda facila de schimb valutar.

Cat costa utilizarea cardului de credit in strainatate

Banca Comision la comercianti Comision retragere ATM Comision retragere la ghiseu bancar
Raiffeisen Bank
1%
2% minim 3 euro
2% minim 4 euro
ABN Amro (card In euro)
2%
2%+1%
n.a.*
BRD Groupe Societe Generale
gratuit
15 lei (aproximativ 4 euro)
Banca Tiriac
1% minim 4 lei
2,5% + 15 lei
n.a
CEC
gratuit
1,5% minim 3 euro
1,5% minim 4 euro
Banca Romaneasca
0,5%
1%+2 euro
n.a
UniCredit (card In euro)
1%
1%
n.a
BCR
1%
1%
n.a


ATM versus POS

Numarul total al tranzactiilor cu cardurile Visa a fost in primul trimestru al acestui an de 64 milioane de dolari, in timp ce valoarea totala a fost de 5,4 miliarde dolari.

Topul 10 tranzactii VISA

Recordul tranzactiilor pe card la comercianti il detin serviciile
de cazare, urmate indeaproape de shoppingul in supermarket

Cazare / 78,2 milioane dolari


Supermarket / 72 milioane dolari


Benzinarii / 32,8 milioane dolari


Magazine de imbracaminte /25 milioane dolari


Restaurante si baruri / 15,7 milioane dolari


Farmacii / 4,9 milioane dolari


Agentii de turism / 12,7


Magazine electrocasnice / 9,6 milioane dolari


Inchirieri auto / 9,3 milioane dolari


Utilitati / 8,2 milioane dolari




• tranzactii din perioada 03.2005 – 03.2006