Câştigătorul alegerilor legislative din Bulgaria, liderul opoziţiei de centru-dreapta Boiko Borisov, a anunţat duminică seara că vrea să formeze „cât de curând posibil un Guvern”, al cărui prim-ministru va fi, informează Mediafax.

„Trebuie să constituim un Guvern cât de rapid posibil”, a declarat Borisov, actual primar al Sofiei, intervievat de postul de televiziune bTV.

Întrebat dacă va fi viitorul premier bulgar, care va înlocui Guvernul socialist condus de Serghei Stanişev, Borisov a răspuns: „Orice alt răspuns cu acest rezultat (la alegeri) ar însemna că nu îmi asum responsabilitatea în această perioadă, cea mai dificilă pentru Bulgaria”.

Partidul de centru-dreapta GERB, creat de Borisov în 2006, a obţinut între 38,5 la sută şi 41,8 la sută din voturi, conform estimărilor institutelor de sondaje, la închiderea urnelor. El devansează astfel socialiştii de la PSB, al căror scor se situează între 17,11 la sută şi 18,5 la sută.

Pentru a forma un Guvern, Borisov va trebui să găsească un partener de coaliţie, însă pentru moment nu a numit niciunul. Conform analiştilor, acest partener ar putea fi Coaliţia Albastră, un partid conservator, care a obţinut între 7,5 şi 8,2 procente, potrivit estimărilor realizate la închiderea urnelor.

SURSA: Mediafax